Környezettudatos megoldások a kertben és a háztartásban

Könyvtárunk kiemelt figyelmet fektet az környezettudatosságra, ezért rendszeresen szervez olyan eseményeket, amelyek segítenek az öko megoldások megismerésében. Idén a Klímakertész klub keretében négy alkalommal hallgattak a résztvevők előadásokat, amik segítenek a zöld életmód és természet kímélő megoldások kialakításában a közvetlen környezetükben.

A projektet az Ezüsthegyi Könyvtár és a Békási Klímakör hívta életre, és a fenntartó támogatásával valósultak meg a programok. Az előadássorozat célja az volt, hogy megismertessék a klímavédelemmel kapcsolatos információkat, a környezettudatos megoldásokat a kertben, valamint a háztartásokban.  Hiszünk benne, hogy az éghajlatváltozás mérséklése iránti törekvést, nemcsak közösségi, hanem egyéni szinten is segíthetjük.

A foglalkozásokat Varga Judit kertészmérnök, és Orosz Oszkár kertész tartották, akik interaktív módon mutatták be a praktikus és környezettudatos megoldásokat, így a látogatók kézzel fogható módon ismerhették meg az egyes folyamatokat, részfolyamatokat.  

Első alkalommal a komposztálásról és az egyszerű növényszaporításról hallhattak részletes előadást a látogatók. Megismertük az otthonról hozott konyhai hulladékok kezelését, milyen anyagok komposztálhatóak és hogyan érdemes komposztot készíteni. Az ismeretek szemléltetésére a könyvtár kertjében kihelyezett komposztáló láda volt a segítségünkre. A növény szaporítási módok közül, a dugványozással, mint legegyszerűbb vegetatív szaporítási módszerrel lehetett megismerkedni. A folyamatot a hozott és a könyvtárban található növényeket tovább szaporítva szemléltettük, a gyökereztetés befőttesüvegekben és tejfölöspoharakban történt és a begyökeresedett új növényeket a látogatók később hazavihették, vagy a könyvtár kertjében kerültek kiültetésre. 

A második előadás során a gyógynövények gyógyító hatásai és azok az alapanyagok kerültek fókuszba, melyek lebomlásukkal nem rónak terhet környezetünkre. Ezt a tudást házi szappan elkészítésén keresztül adták át előadóink a közönségnek. A házi szappanok alapanyaga glicerin, méhviasz és olivaolaj volt és egy környezet- és bőrbarát, vegyszermentes opció az otthoni tisztálkodószer elkésztéséhez. A szappanokhoz a könyvtár kertjében található gyógynövények is kerültek, bemutatva ezzel a kertünkben található gyógyító növényeket és leginkább azt, hogy karnyújtásnyira vannak tőlünk a lehetőségek a betegségek megelőzésére, vagy kezelésére. A foglalkozás végén a látogatók haza is vihették az elkészített szappant.   

Őszi témával készültünk a harmadik alkalomra, madáretetőt készítettünk otthoni hulladékokból és bemutattuk a madárbarát kert jelentőségét.  A madáretetőkhöz használtunk műanyagflakont, raffiát, metszés során levágott vesszőket, műanyag cserépalátétet. Az előre összekészített anyagokat a látogatók maguk szerelhették össze, és vihették haza, madáreleség kíséretében.

Idén decemberben tartottuk utolsó alkalmunk, amely a Téli tennivalók a kertben címet kapta. Az előadás alatt a látogatók tippeket kaphattak, hogyan óvják meg a kinti növényeket a fagytól, miként lehet raktározni a zöldégeket és gyümölcsöket télen és milyen formában érdemes őket eltenni ezen időszak alatt. Ezen előadásunk támogatóihoz csatlakozott az NKA is.

Nagyon lelkes közönség látogatta az előadásokat és sok pozitív visszajelzést kaptunk, így 2024-ben folytatjuk sorozatunkat, amelyre szeretettel várunk minden érdeklődőt.

2019 2020 2021 2022 2023 2024