Újdonságok a könyvespolcainkon

A könyvújdonságok beszerzésére mindig nagy hangsúlyt fordítunk a könyvtárban. Célunk, hogy az új kiadások a lehető leghamarabb kölcsönözhetővé váljanak. A beszerzések folyamatosak, ezért érdemes a könyvtárlátogatások alkalmával mindig körbe nézni az új könyvvek polcán is, de hogy senki ne maradjon le, itt is összegyűjtöttük az első negyedévben érkezett sikerlistás könyvújdonságokat.  

2022. februárban jelent meg és már kölcsönözhető könyvtárunkban Vámos Miklós legújabb kisregénye, Az Ötvenhét lépés, ami a szerző 2022-ben induló Karcsú könyvek sorozatának első darabja. Olyan művei jelennek meg ebben a sorozatban, amelyek elég tömörek ahhoz, hogy beleférjenek az erre a célra tervezett szilfid kötetekbe. Belecsúsztathatók retikülbe, zsebbe, autóstáskába, és erőfeszítés nélkül tarthatja őket a legkisebb női kéz is, nemcsak otthon, hanem vonaton, autóbuszon, villamoson, repülőn, de akár sorban állás idején is. A vastagkönyvfóbiában szenvedő olvasók minden bizonnyal örülnek nekik. A megjelenés mellett a téma is izgalmasnak ígérkezik: négy nő és egy kastély sorsa a huszadik században.

Szintén 2022. februárban jelent meg és már megtalálható a kölcsönözhető könyveink között Grecsó Krisztián Valami népi című könyve is. Az író történeteiben a párhuzamosok a végtelenben sem mindig találkoznak, de a találkozások mégis elmesélhetőek. Néha az események egy időben, de más helyen zajlanak (Erdélyben, a fővárosban vagy falun), máskor egyazon helyen, de különböző időkben: harmincas vagy ötvenes években, és közben nagyon is a mában. Ahogy mindannyian ismerjük az érzést, amikor nem vagyunk a helyünkön. A Valami népi történetei ezekről az otthontalan helyzetekről szólnak, és az olvasó így válik nyomolvasóvá. Akár a rég- és a közelmúlt falusi históriáit, akár egymás mellett elsuhanó életutakat vagy éppen a saját életének történeteit követi, Grecsó Krisztián novelláiban mindig ott kísért a kíméletlen együttérzés.

Akit érdekel, hogyan lett egy hányattatott sorsú kisfiúból, szeretetéhes kamaszból, később eminens oxfordi bölcsészhallgatóból a világ legnagyobb fantasyírója, annak ajánljuk a már kölcsönözhető Alexandre Sargos Az ifjú Tolkien című alkotását. J. R. R. Tolkien jellemét szülei korai halála, az anyját ért igazságtalanságok, Birmingham szegény külvárosában töltött gyermekkora, a menyasszonyától, Edithtől való kényszerű elszakadás és mindenekelőtt az első világháború traumája formálta. A szavak és nyelvek iránti szenvedélye, a nagy északi mitológiákkal való találkozása és megingathatatlan katolikus hite erőt adott neki a viszontagságok legyőzéséhez, a lövészárok poklának túléléséhez és a halál elfogadásához. Élményeiből és megpróbáltatásaiból új mitológia született a Nagy Háború idején, megteremtve A hobbit, A Gyűrűk Ura és A szilmarilok világát. Az ifjú Tolkien a legendás szerző korai, meghatározó éveire koncentrál, amelyekből kinőtt az egymást követő generációkat rabul ejtő Középfölde.

Új kortárs irodalom

A könnyed romantikus izgalmat kedvelőknek szól Lucinda Riley A hét nővér-sorozat legújabb, 2021. októberében megjelent sikertörténete, ami A hetedik nővér története címet kapta. Lucinda Riley Írországban született, karrierje kezdetén színésznőként több mozi- és tévéfilmben, illetve színpadi darabban szerepelt, majd huszonnégy évesen megírta az első regényét. A könyveit eddig harminchét nyelvre fordították le, és negyvenmillió példányban keltek el világszerte. A regényeit számos nemzetközi elismerésre jelölték. A Sunday Times és a New York Times bestsellerszerzője. A világszerte népszerű és műfajteremtő A hét nővér-sorozatból várhatóan egy hétévados tévésorozat is készül. Szintén elérhető már kölcsönözhető romantikus könyveink között a világhírű amerikai bestseller-író, Jodi Picoult legújabb, január végén magyar nyelven is megjelent könyve, a Bár itt lennél. 

Új romantikus könyvek

2021. decemberében jelent meg és idén év elején az első beszerzéseink között szerepelt a várva várt tizenegyedik rész Bán Mór Hunyadi-sorozatából.

A krimik rajongóinak olyan újdonságokkal szeretnénk kedveskedni, mint az egyik legismertebb angol író, Jeffrey Archer legújabb könyve, ami a Szem előtt címet kapta vagy az idén januárban megjelent Michael Hjorth híres skandináv krimiíró Ki mint vet című műve.

Új krimik

Sárkányimádó gyerekeknek szól Bianca Schulze írőnőtől a Ki szereti a sárkányt? vagy a Ne ébreszd fel a sárkányt! című könyve, ami már kölcsönözhető a gyerekkönyvtárban. Ha ezeket a könyveket választjuk szívmelengető, interaktív mesékkel öleléssel és nevetéssel zárhatjuk a napot, mielőtt bebújunk a takaró alá.

„Sárkány alig várta a PUSZINAPOT. Most mégis szomorú, mert mindenkinek más dolga akadt, és senki nem foglalkozik vele. Gyere, vidítsuk fel! Pislogj kettőt, ha készen állsz a mókára!”  /Részlet a Ki szereti a sárkányt? című kötetből/

Új gyerekkönyvek

Az Apollón próbái című sorozat, Rick Riordian könyvei évek óta hatalmas sikernek örvendenek. Az amerikai regényíró könyvei folyamatosan kölcsönzésben vannak könyvtárunkban is. Talán nem is csoda, hiszen olyan könyvek kötődnek a szerző nevéhez, mint Percy Jackson és az olimposziak című ifjúsági bestseller vagy a Kane krónikák trilógia. Az Appolón próbái 3. része A lángoló labirintus 2022. január végén jelent magyar nyelven, amit első dolgunk volt gyorsan be is szerezni, ugyanúgy, mint a szintén bestsellernek számító Egy ropi napója sorozat legújabb, 16. részét, A nagy dobás című kötet, ami 2022. február végén jelent meg Jeff Kinney tollából.

Új ifjúsági könyvek

Forrás: https://www.lira.hu/   

2019 2020 2021 2022 2023 2024