Könyvtárként a környezetért

Kölcsönzés, könyvcsere, és újrahasznosítás. Kerékpártárolók, elektromos autó, ökojátszóház, ökoklub, szelektív hulladékgyűjtés, és még számos szolgáltatásunkkal kívánunk tenni a klímaváltozás ellen és szeretnénk felhívni a figyelmet a fenntartható jövőt segítő tettek fontosságára.

Mit tehet egy könyvtár a klímaváltozás ellen? Tettük fel magunknak mi is a kérdést, melyet magánemberként is fontosnak tartunk. Gyermekeink jövőjére gondolva tervezetten, tudatosan kezdtünk el változtatásokat bevezetni intézményeinkben, amik hatást gyakorolnak a károsanyag-kibocsátás, a túlfogyasztás, az elektromos energia használatának csökkentésére és fenntartható jövőt biztosítanak. Az alapvetően környezetbarát szolgáltatásának mondható könyvek, hangoskönyvek, folyóiratok kölcsönzésén túl az Óbudai Platán Könyvtár és Ezüsthegyi Könyvtárának számos további speciális szolgáltatásában, rendezvényein megjelenik az öko szemlélet, és magával a könyvtárak épületének fenntartási módjával is tenni kívánunk a klímaváltozás ellen.  Könyvtárunk elkötelezetten áll ki a környezettudatosság mellett.

Milyen az ökoszemléletű könyvtár?

Fontosnak tartjuk a belső és külső tér közötti kapcsolat megteremtését, azt hogy összehangoljuk a könyvtári és a kerti szolgáltatásokat. A könyvtáraink épületei szelektív hulladékgyűjtéssel, energiatakarékos világítással segítik környezetüket, udvarainkon kialakított kert rész tavasztól őszig szerves része, helyszíne az olvasásnak, a kulturális programoknak. A kertnyugtató, jótékony hatása az ember mentális és érzelmi állapotára közismert. A szabadtéri olvasóteremmel hozzájárulunk a stresszcsökkentéshez, a feloldódás előmozdításához. Szeretnénk nyugodt környezetet teremteni akár az elszigeteltségre és elmélyülésre, akár a csendes beszélgetésre vágyó látogatók számára. Mindemellett könyvtáraink saját különgyűjteménnyel rendelkeznek a témában, amit  “Öko sarok” névvel jelzünk, illetve az állománygyarapításban is tudatosan hangsúlyt kap az új öko témájú dokumentumok beszerzése. A kültéri olvasási lehetőség mellett a kertben és az épületben is egyaránt elérhető a wifi szolgáltatás, lehetőséget teremtve a saját eszközök használatára.

Szintén tudatos tervezés mentén kerékpár tárolókat is kialakítottunk, ezzel is támogatva olvasóinkat a környezetbarát közlekedésben. Könyvet házhoz szolgáltatásunk során a tartósan otthon tartózkodó kerületi lakosoknak a III. kerületi önkormányzat jóvoltából elektromos autóval vihetjük a könyveket, hangoskönyveket, folyóiratokat. Szintén ez a jövőbe mutató, fenntartható energiával közlekedő autó segíti a könyvtáraink közötti dokumentumátkéréseket, könyveink kitelepülését a Sziget Fesztiválra, könyvmegállóink gondozását.  A 2012 óta működő Óbudai KönyvMegállók is többek között azzal a céllal jöttek létre, hogy népszerűsítsék a könyvcserét, a könyvek újra hasznosítását, hiszen ami az egyik embernek már unalmas, az a másik embernek érték lehet még.  – link az óbudai könyvmegállók aloldalra

Könyvtáraink számos korosztály számára szerveznek kulturális és szabadidős programokat. Többek között irodalmi esteket, könyvbemutatókat, ismeretterjesztő előadásokat, csoportos foglalkozásokat, melynek egy részét a rendelkezésre álló szabadtéren valósítjuk, nagy hangsúlyt fektetve a programszervezésben az öko témákra. Ezüsthegyi Könyvtárunkban rendszeres programok a gyerekeknek szóló öko-játszóház és a felnőtteket célzó ökoklub, ahol a zero waste, a hulladékmentes háztártások elősegítéséhez praktikus tippekkel szolgálunk, illetve ezt segítő hasznos eszközöket workshop jellegűen el is készítjük.

Ezüsthegyi Könyvtárunk olyan speciális zöld szolgáltatásokat is bevezetett, mint a fűszerkert, a minta tankert vagy a magkönyvtár. A fűszerkertben és a minta tankertben az alapvető és legismertebb növények, gyógynövények találhatók, melyeket a közösségi kertek elve szerint közösen termesztünk, közösen szüretelünk, szárítunk és használunk fel. A fűszerkert nyáron a limonádézóhoz friss mentát, citromfüvet biztosít. A limonádézót télen felváltja a herbateázó. Minta tankertjeink óvodás és iskolás csoportok könyvtárhasználati foglalkozásainak helyszínéül is szolgál, mellyel növelni szeretnénk a gyerekek fogékonyságát a kertgondozás, a környezettudatosság és az ezzel járó felelősség tekintetében. A kertek szüretelését követően az ültetéshez felhasználható magok, begyűjtés után a magkönyvtári állományba kerülnek. Magkönyvtárunkban vetőmagokat könyvtári módszerrel katalogizálunk és kínálunk kölcsönzésre. A kölcsönzött magokért természetesen szintén magokat várunk vissza. Magkönyvtári szolgáltatásunk idén szeptemberben indult el.

2019 2020 2021 2022 2023 2024