BEIRATKOZÁSI DÍJ

 felnőtt olvasók - 2400 Ft/év

 KEDVEZMÉNYEK

 50%-os kedvezmény:

 • főállású anyák (GYET) - 1200 Ft/év
 • gyeden, gyesen lévők - 1200 Ft/év
 • regisztrált munkanélküliek - 1200 Ft/év
 • jövedelempótló támogatásban részesülők - 1200 Ft/év

Családi kedvezmény: legalább 1 fő beiratkozott családtag esetén a további családtagok féláron válthatnak tagságot.

Közös tagsági díj: Azon olvasók, akik egyaránt beiratkoznak az Óbudai Platán Könyvtárba és fiókkönyvtárába, az Ezüsthegyi Könyvtárba kedvezményes, közös tagsági díjra jogosultak. 
A közös tagsági díj teljes ára: 3600 Ft/év 

Mentesülnek a beiratkozási díj fizetése alól: 

 • a 16 éven aluliak
 • érvényes diákigazolvánnyal rendelkező 16 év felettiek
 • nyugdíjas igazolvánnyal rendelkezők
 • 65 év felettiek
 • a közgyűjtemények dolgozói

lásd: 6/2001. (I. 17.) Korm. rendelet a könyvtárhasználókat megillető egyes kedvezményekről

 • a súlyosabb rokkant (II., I. rokkantsági csoport), látás- és hallássérültek, mozgáskorlátozottak
 • Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának fenntartásában működő intézmények közalkalmazottai
 • Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának köztisztviselői
 • a III. kerületben működő állami vagy önkormányzati fenntartású közoktatási intézmények alkalmazottai

A kedvezmények csak a megfelelő igazolvánnyal vehetők igénybe.

FIZETÉSI LEHETŐSÉGEK 

KÉSZPÉNZ 
Könyvtárainkban lehetőség van készpénzzel kiegyenlíteni a tartozásokat. Készpénzes fizetéskor csak forintot fogadunk el.

BANKKÁRTYA 
VISA, VISA ELECTRON, V PAY, MASTERCARD, MAESTRO, DISCOVER, JCB, UNION PAY bank- és hitelkártyákat fogadjuk el. 

ONLINE FIZETÉS 
Az online fizetés biztonsága érdekében az OTP Bank által ellenőrzött Simple Play rendszert használjuk, ami a katalógus felületünkről érhető el beiratkozott olvasóink számára. Olvassa el tájékoztatónkat az online fizetés menetéről! 

 

 

 

 

KÖLCSÖNZÉS

Ezt a szolgáltatást csak a könyvtárba való beiratkozással, érvényes olvasójeggyel lehet igénybe venni.

KÖNYV

Egy olvasójegyre 10 db könyv kölcsönözhető.
A kölcsönzési idő 4 hét.

FOLYÓIRAT

Egy olvasójegyre 6 db folyóirat kölcsönözhető.
A kölcsönzési idő 1 hét.

A folyóiratok, napilapok legfrissebb száma nem kölcsönözhető.

HANGOSKÖNYV

Egy olvasójegyre 6 db hangoskönyv kölcsönözhető.
A kölcsönzési idő 2 hét

DVD-FILM

Egy olvasójegyre 3 db film kölcsönözhető.
A kölcsönzési idő 2 nap.


HOSSZABBÍTÁS

A kölcsönzött dokumentumok lejárati határidejének hosszabbítására lehetőség van:

a könyvtár nyitvatartási idejében személyesen vagy telefonon (454-0826),

a nap 24 órájában e-mailben (a név, az olvasói vonalkódszám, a lejárati idő megadásával),

online, a hosszabbítás menüpont használatával. Belépéshez az olvasójegyen lévő hat számjegyű vonalkódot, illetve jelszóként a születési hónapot és napot (4 számjegy, pl. 0524) kell beírni. A jelszó megváltoztatható.

Hosszabbítás kérhető, ha a kölcsönzött dokumentumok határideje még nem járt le, illetve ha nincs a kölcsönzött könyvre előjegyzés.

Egy kölcsönzést legfeljebb két alkalommal lehet hosszabbítani.

Amennyiben több olvasó különböző bejelentkezési kódjaival egymás után párhuzamosan szeretne bejelentkezni katalógusunk webes felületén, akkor javasoljuk a piacvezető böngészőkhöz található kiegészítőt, amivel megoldható. Google Chrome esetén a következő linken található kiegészítő:

https://chrome.google.com/webstore/detail/multi-session-box-multi-l/hojmmbfmaddjdkkcgbiipkphdcfmkhge?hl=en

Mozilla Firefox esetén pedig:

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/multi-account-containers/

Kiegészítők nélkül megoldás lehet, ha a különböző olvasói profilokat különböző böngészőben nyitja meg. (pl.: IE, Chrome, Firefox)


ELŐJEGYZÉS

Az érvényes beiratkozással rendelkezők számára kölcsönzésben lévő keresett dokumentumok kérésre előjegyezhetők:

 • személyesen,
 • telefonon (454-0826)
 • e-mailben (a név, az olvasói vonalkódszám megadásával)
 • online - a katalógusban a konkrét dokumentumot (könyvet, hangoskönyvet, DVD-filmet) megkeresve, az előjegyzés gombra kattintva. Belépéshez az olvasójegyen lévő hat számjegyű vonalkódot, illetve jelszóként a születési hónapot és napot (4 számjegy, pl. 0524) kell beírni.

A kért dokumentum beérkezéséről e-mailben vagy telefonon értesítjük. A kért könyvet 8 napig tesszük félre, ha addig nem veszik át, visszakerül a kölcsönzésbe.


FOGLALÁS

Érvényes beiratkozással rendelkezők számára a kölcsönzésben nem lévő könyvtári dokumentumok díjtalanul foglalhatók:

 • személyesen,
 • telefonon (454-0826)
 • e-mailben (a név, az olvasói vonalkódszám megadásával),
 • online - a katalógusban a konkrét dokumentumot (könyvet, hangoskönyvet, DVD-filmet) megkeresve, az előjegyzés gombra kattintva. Belépéshez az olvasójegyen lévő hat számjegyű vonalkódot, illetve jelszóként a születési hónapot és napot (4 számjegy, pl. 0524) kell beírni.

A kért dokumentum beérkezéséről e-mailben vagy telefonon értesítjük. A kért könyvet 8 napig tesszük félre, ha addig nem veszik át, visszakerül a kölcsönzésbe.


KÉSEDELMI DÍJ 

KÖNYVEK
1 hét után, naponta, kötetenként 10,- Ft

HANGOSKÖNYVEK
1 hét után, naponta címenként 100,- Ft

DVD-FILMEK
1 nap után, naponta, címenként 300,- Ft

Az elvesztett vagy megrongált könyvekért a mindenkori kereskedelmi ár, a megrongált filmekért a mindenkori kereskedelmi ár + a kölcsönzési jogdíj összege a térítési díj. Ritkaságok esetében az eszmei érték irányadó.


FIZETÉSI LEHETŐSÉGEK 

KÉSZPÉNZ 
Könyvtárainkban lehetőség van készpénzzel kiegyenlíteni a tartozásokat. Készpénzes fizetéskor csak forintot fogadunk el.

BANKKÁRTYA 
VISA, VISA ELECTRON, V PAY, MASTERCARD, MAESTRO, DISCOVER, JCB, UNION PAY bank- és hitelkártyákat fogadjuk el. 

ONLINE FIZETÉS 
Az online fizetés biztonsága érdekében az OTP Bank által ellenőrzött Simple Play rendszert használjuk, ami a katalógus felületünkről érhető el beiratkozott olvasóink számára. 

 

 

 

WIFI

Látogatóink saját eszközzel ingyenesen használhatják wifi szolgáltatásunkat. A belépéshez szükséges adatok elérhetők az olvasói terekben.

INTERNET- ÉS SZÁMÍTÓGÉPHASZNÁLAT

A számítógépeket és az internetet könyvtárunk olvasói érvényes tagsággal ingyen, regisztrált olvasóink térítési díj ellenében (200,- Ft / óra) használhatják, 1 órás időtartamban vehető igénybe, ami a kihasználtság függvényében meghosszabbítható. Előzetes bejelentkezésre lehetőség van személyesen vagy telefonon a könyvtár nyitvatartási idejében. Az olvasók a bejelentkezés sorrendjében vehetik használatba a gépeket.

FÉNYMÁSOLÁS

A könyvtári vagy hozott dokumentumokról térítés ellenében (a szerzői jogok figyelembe vételével) fénymásolatot készítünk.

A/4-es oldal 20,- Ft

A/3-as oldal 40,-Ft

NYOMTATÁS

fekete-fehér

40,-Ft/oldal

250,-Ft/kép

SZKENNELÉS 

oldalanként 100,-Ft


 

FIZETÉSI LEHETŐSÉGEK 

KÉSZPÉNZ 

Könyvtárainkban lehetőség van készpénzzel kiegyenlíteni a tartozásokat. Készpénzes fizetéskor csak forintot fogadunk el.

BANKKÁRTYA 
VISA, VISA ELECTRON, V PAY, MASTERCARD, MAESTRO, DISCOVER, JCB, UNION PAY bank- és hitelkártyákat fogadjuk el. 

ONLINE FIZETÉS 
Az online fizetés biztonsága érdekében az OTP Bank által ellenőrzött Simple Play rendszert használjuk, ami a katalógus felületünkről érhető el beiratkozott olvasóink számára. Olvassa el tájékoztatónkat az online fizetés menetéről! 

 

KÖNYVET HÁZHOZ

Az Óbudai Platán Könyvtár a könyvet házhoz szolgáltatásával segíteni kíván a III. kerületi mozgásukban korlátozott, lakásukhoz kötött embereknek.

Vállaljuk könyvek, hangoskönyvek, folyóiratok, filmek házhoz szállítását havonta egy alkalommal.

A szolgáltatásról érdeklődhetnek, illetve kéréseiket jelezhetik az Óbudai Platán Könyvtár telefonos elérhetőségein: 439-0936, 368-7093

A szolgáltatást szervező könyvtáros: Kovács Szilárd Tel: +36 20 348 7885 Email: kovacs.szilard@kszki.obuda.hu 

könyvet házhoz

Az Ezüsthegyi Könyvtár építészeti adottságaiból és zöld szemléletéből eredően az alapszolgáltatásokon túl, speciális zöld szolgáltatásokat is kínál látogatóközönségének. A kert tavasztól őszig szerves része, helyszíne az olvasásnak, a kulturális programoknak és a közösségi kertészkedésnek. A kültéri olvasási és feltöltődési lehetőség mellett a kisgyerekeknek kerti mini játszóhely is rendelkezésre áll. Az épületben és a kertben is elérhető a wifi szolgáltatás, lehetőséget teremtve a saját eszközök használatára.

 Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtára

MAGKÖNYVTÁR

Létrejöttének elsődleges célja a tájfajta növényvilág megőrzése, a magok adományozásának és cseréjének segítése, az otthon termesztett haszonnövények és hobbikertészkedési kedv erősítése, a kezdeti lépések támogatása. A magkölcsönzés révén a közösség tagjai állandó állományt alakíthatnak ki a helyi klímát jól tűrő vetőmagokból, amihez a hozzáférést a könyvtár biztosítja. A magok úgynevezett magcsomagokban találhatóak meg a könyvtári rendszerben. Egy magcsomag körülbelül egy balkonládára elegendő magmennyiséget tartalmaz, és minden csomaghoz tartozik egy katalógus- és egy kölcsönzési kártya. A katalóguskártyáról megtudhatjuk a magok magyar és latin nevét, a fajta nevét, a nyilvántartási számot, a magvetés és a betakarítás ajánlott idejét, illetve felhívja a figyelmet a termesztés nehézségeire, a fényigényre, a vízigényre. A katalóguskártya a magokkal együtt hazavihető. A vetőmag kölcsönzéshez nem szükséges beiratkozni a könyvtárba, a szolgáltatás bárki számára ingyenesen igénybe vehető. A kölcsönzés során egy kölcsönzési adatlap kerül kitöltésre, ami tartalmazza a mag nevét, a kölcsönző adatait és a visszahozatal dátumát. A könyvtár munkatársai arra kérik a kölcsönzőket, hogy a tenyészidő végén végezzék el a magszedést és a kikölcsönzött mennyiségnek megfelelő magot juttassanak vissza a könyvtárba, hogy azt a kertészkedést kedvelők újra kikölcsönözhessék. Amennyiben olyan növény került kikölcsönzésre, amiből nem fogható vissza közvetlenül mag, vagy bármilyen okból nem sikerül ugyanannak a növénynek a magját összegyűjteni, visszavételkor a kikölcsönzött mag bármilyen más típusú maggal is helyettesíthető.

Magkönyvtár


NÖVÉNYADOPTÁLÓ PONT
 

Látogatói igényekre reagálva és az országban egyedülálló magkönyvtár ötletéből kiindulva alakítottuk ki a Növényadoptáló Pontot, azaz a növényhagyma- és palántacserét. A közösségi alapon működtetett, bárki számára hozzáférhető szolgáltatás keretében a látogatók ingyen felajánlhatják elvitelre a felesleges növényhagymákat, -gumókat és palántákat, illetve ingyen vihetnek a könyvtárban megtalálható készletből. A Növényadoptáló Pont könyvtárunk állandó zöld szolgáltatása, azonban jellegéből adódóan csak időszakosan elérhető (tavasszal, ősszel). A könyvtár saját kertjében termelt hagymái, palántái is minden évben felajánlásra kerülnek a Növényadoptáló Pont keretén belül. A beérkező hagymákat, palantákat könyvtárunk gondozza az adoptálásig. Minden információt összegyűjtünk az adott növényről az adoptálók részére, hogy megkönnyítsük a növény gondozását. Ezért kérjük, hogy csak ismert fajta, névmegjelöléssel rendelkező növényt ajánljanak fel adoptálásra.

A Növényadoptáló Pont létrehozásával könyvtárunk célja, a természetközeli, önfenntartó életmód pozitívumaira való figyelemfelhívás, az ökológiai lábnyom csökkentésének ösztönzése  és a helyi hobbi- és balkonkertészkedés iránt érdeklődők segítése.

Növényadoptáló Pont

 

FŰSZERKERT

A könyvtár kertjében fenntartott fűszer- és gyógynövénykertben az alapvető és legismertebb növények találhatóak. A könyvtári herbakert fenntartása a közösségi kertek elve szerint történik: a közös termesztést közös szüret, illetve szárítás és felhasználás követi. Az ültetéshez felhasználható magok begyűjtés után a magkönyvtári állományba kerülnek.

Fűszernövények

 

TANKERT, MINTAKERT

A kertben két tankert került kialakításra az érdeklődő iskolai osztályok és csoportok számára, akik a növény- és kertgondozást a környezettudatosság és felelősségre nevelés eszközének tekintik. A tankertek „bérlése” tanévre történik és ingyenesen vehető igénybe. A növények ültetését, gondozását és állandó felügyeletét az osztály, a csoport tagjai végzik. Ehhez könyvtárunk a feltételeket és az eszközöket, együttműködő partnereink pedig szakmai tudásukat biztosítják. A tankert szolgáltatással csatlakozni szeretnénk Békásmegyer és Ófalu oktató, nevelő intézményeinek pedagógiai programjához.
 

Tankert

Madarbarát munkahely

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és az Óbudai Platán Könyvtár mindig nyitva álló könyvszekrényeket állított.

KönyvMegállók:

Aquincumi KönyvMegálló 1031 Budapest, Római tér 1. előtti területen
Csillaghegyi KönyvMegálló 1039 Budapest, Mátyás király út 5. előtti területen
San Marco KönyvMegálló 1032 Budapest, San Marco utca 81.
Csobánka téri KönyvMegálló 1038 Budapest, Csobánka tér 5.
Kaszásdűlő KönyvMegálló és okospad 1033 Budapest, Pethe Ferenc tér
Római-parti KönyvMegálló 1031 Budapest, Római part 34.
Heltai Jenő téri KönyvMegálló és fedett okospad 1039 Budapest, Heltai Jenő tér 1.

GyerekKönyvmegállók:

1031 Budapest, Silvanus sétány 9-13.
1039 Budapest, Zemplén Győző utca 2.
1033 Budapest, Boglya utca 1.
1035 Budapest, Szél utca 21.
1032 Budapest, Solymár utca 12.

Óbudai KönyvMegálló a Szigetfesztivál idején a Hajógyári-szigeten


Az Óbudai KönyvMegállók működtetésének célja, hogy intézményeken kívül, mindig nyitva a lakókra és civil szervezetekre támaszkodva működjenek. A KönyvMegállók állítóinak szándéka szerint a helyszínek a könyvekkel, az olvasással és az olvasást szerető emberekkel való találkozás színterévé válhatnak. Olyan, a közösség által működtetett, bárki által elérhető pontok létrehozása volt a cél, amelyek az olvasás igényének feltámasztásán túl erősítik az egymásra figyelést és a kölcsönösség gondolatát.

Aquincumi KönyvMegálló

Aquincumi KönyvMegálló

1031 Budapest, Római tér 1. előtti területen

Csillaghegyi KönyvMegálló

Csillaghegyi KönyvMegálló

1039 Budapest, Mátyás király út 5. előtti területen

San Marco KönyvMegálló

San Marco KönyvMegálló

1032 Budapest, San Marco utca 81.

Gyerek KönyvMegálló

Gyerek Könyvmegálló

1031 Budapest, Silvanus sétány 9-13.

Zemplén Győző utcai Gyerek KönyvMegálló

Zemplén Győző utcai Gyerek KönyvMegálló

1039 Budapest, Zemplén Győző utca 2.

Csobánka téri KönyvMegálló

1038 Budapest, Csobánka tér 5.

Huszti úti Gyerek KönyvMegálló

1033 Budapest, Boglya utca 1.

Kerék utcai Gyerek KönyvMegálló

1035 Budapest, Szél utca 11.

Solymár utcai Gyerek KönyvMegálló

1032 Budapest, Solymár utca 12.

Kaszásdűlő KönyvMegálló és okospad

Kaszásdűlő KönyvMegálló és okospad

1033 Budapest, Pethe Ferenc tér 3.

Római-parti KönyvMegálló

Római-parti KönyvMegálló

1031 Budapest, Római part 34.

Heltai Jenő téri KönyvMegálló és fedett okospad

Heltai Jenő téri KönyvMegálló és fedett okospad

1039 Budapest, Heltai Jenő tér 1.

Óbudai KönyvMegállók a Sziget Fesztiválon

Óbudai KönyvMegálló a Sziget Fesztiválon

2012. 08. 06. - 08. 12.

Válassz, huppanj, olvass! Hozd, cseréld, vidd!

Óbudai KönyvMegálló a Sziget Fesztiválon

2013. 08. 05. - 08. 11.

Válassz, huppanj, olvass! Hozd, cseréld, vidd!

Óbudai KönyvMegálló a Sziget Fesztiválon

2014. 08. 11. - 08. 17.

Válassz, huppanj, olvass! Hozd, cseréld, vidd!

Óbudai KönyvMegálló a Sziget Fesztiválon

2015. 08. 10. - 08. 16.

Óbudai KönyvMegálló a Sziget Fesztiválon 2016.

Óbudai KönyvMegálló a Sziget Fesztiválon

2016. 08. 10. - 08. 17.

Óbudai KönyvMegálló 5. éve a Sziget Fesztiválon

Óbudai KönyvMegálló a Sziget Fesztiválon

2017. 08. 09. - 08. 16.

Óbudai KönyvMegálló a Sziget Fesztiválon

Óbudai KönyvMegálló a Sziget Fesztiválon

2018. 08. 08. - 08. 15.

Óbudai KönyvMegálló a Sziget Fesztiválon

Óbudai KönyvMegálló a Sziget Fesztiválon

2019. 08. 07. - 08. 12.A szervezők hisznek abban, hogy a KönyvMegállók hamarosan olyan közösségi szigetekké válnak a kerületben, ahol a napi rutintevékenységeken túl, a szokásos útvonalaikon a helyiek egy-egy pillanatra megállnak: beszélgetések indulnak el, és valós közösségi tér jön létre, amely kihat a környék megújulására. A KönyvMegállók alapértékként segítik az olvasóvá nevelést, felhívják a figyelmet a könyvtárakra, így a kerületi Óbudai Platán Könyvtárra, ahol további könyveket lehet keresni, választani, kölcsönözni.

Az Óbudai KönyvMegállók az Óbuda-Békásmegyeri Önkormányzat, az Óbudai Platán Könyvtár, a KultúrMontázs Egyesület, az Óbudai Kulturális Központ és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködésében valósult meg.

 

További információ:
Óbudai Platán Könyvtár +36 20 395 0027

facebook.com/obudai.konyvmegallok


Álljon meg egy sorra – becsületbeli ügy Óbudán

Egy könyvért cserébe százat – Könyvmegállók Óbudán

Könyvmegállók nyílnak Óbudán

Nyitott könyvespolcok – Hozz egy könyvet, vigyél egyet!

Könyvmegálló

Könyves időutazás képekben 3. rész - Szabadtéri könyvtárak, régen és ma

„Hozza, vigye, olvassa!”

Megújultak a KönyvMegállók

Liste öffentlicher Bücherschränke