Egy éves évfordulóját ünnepli az Ezüsthegyi Könyvtár

Az Óbudai Platán Könyvtár fiókkönyvtára 2004 júniusában nyílt meg a Békásmegyeri Közösségi Házban az olvasóközönség előtt. Vonzáskörzete elsősorban a békásmegyeri lakótelep hegy felőli oldala, és az Ófalu, de sokan a környező településekről is igénybe vették szolgáltatásait. A közösségi házban ideális helye volt a fiókkönyvtárnak a megközelíthetőség szempontjából, de a használható terület (60 négyzetméter) sem a dokumentumok teljes szabadpolcos elhelyezésére, sem a nagyobb olvasóforgalom lebonyolítására, sem a szolgáltatások minőségi fejlesztésére nem volt alkalmas. A felújított és 2018-ban átadott épület a békásmegyeri lakótelep és Békásmegyer-Ófalu közötti Ezüsthegy utcában nagyon kedvező helyen, a lakótelepen, és az Ófaluban élőknek egyaránt jól megközelíthetően tudja biztosítani a könyvtári ellátást.  Mivel az épület műemléki védettség alatt áll, az eredeti homlokzati képet megtartva alakítottak ki modern könyvtárat az építtetők.


Az új könyvtár nyitvatartása, állomány-összetétele, szolgáltatásai és programkínálata az előzetesen felmért olvasói igényekhez igazítottak. A könyvtár segítőkész, jól képzett, kedves könyvtárosokkal, kellemes környezetben, közel 22 000 kötettel, folyóiratokkal, DVD-filmekkel, hangoskönyvekkel várja látogatóit. Könyvállományában, programkínálatában a gyerekektől kezdve az idősebb korosztályig, mindenki találhat kedvére valót. A felnőtteket ismeretterjesztő előadások, irodalmi estek, író-olvasó találkozók, zenés programok, klubfoglalkozások és lakossági kezdeményezésű események, míg a gyerekeket meseírókkal való találkozások, játszóház, kézműves foglalkozások, bábszínházi előadások, ismeretterjesztő programok várják.    

Az új épületben önálló termet kapott a kibővült gyerekkönyvtári állomány. A gyerekek életkori sajátosságainak megfelelő részlegek kerültek kialakításra, mint a mesesarok: ahol piciknek szóló mesekönyvekkel, plüss játékokkal berendezett kuckó várja a kicsiket, vagy az ifjúsági regények: a már önállóan olvasó gyerekeknek szóló elbeszélések szeretetről, családról, barátságról, állatokról, kalandokról. A felfedező kedvű fiatalokat ismeretterjesztő és népszerű tudományos gyerekkönyvekkel várja a szakirodalom állomány. A könyvtár újonnan, a kamaszok stílusában kialakított, önálló gyűjteménye a kamaszoknak szóló részleg. A magányra vágyókat boxok, babzsákok, a társaságkedvelőket asztalok, székek és társasjátékok várják. A könnyed olvasáshoz tini regényeket, fantasy, szerelmi történeteket, képregényeket kínálnak.

A zöldkönyvtári szemlélet jól tükrözi a kölcsönző térben kialakított ökosarok, amely a fiataloknak és felnőtteknek egyaránt szóló környezettudatos gondolkodás- és életmód elsajátítását, a fenntartható fejlődéssel, zöld kultúrával, ökoszemlélettel kapcsolatos tudás megszerzését segítik. Az ökösarok mellett szintén speciális zöld szolgáltatás a minta tankert, fűszerkert, a herba teázó, a szabadtéri és öko-foglalkozások, valamint az idén ősztől elérhető magkönyvtár.  A 600 m2-es kert tavasztól őszig szerves része, helyszíne az olvasásnak, a játéknak a közösségi kertészkedésnek és a kulturális programoknak. Ez biztosítja helyszínét az ún. „szabadtéri olvasóteremnek” is, ahol virágos környezetben, kényelmes padokon, függőágyakon lehet a friss levegőn pihenni és olvasással feltöltődni.

Az évforduló alkalmából június 29-én bábszínházzal, kreatív kézműves programokkal és ingyenes beiratkozási lehetőséggel várják látogatóikat!

2019 2020 2021 2022 2023 2024