Kölcsönzött már vetőmagot?

Közel 120 fajta, a helyi klímát jól tűrő vetőmag közül válogathatunk és kölcsönözhetünk a könyvtárunkban működő magkönyvtárban. A magkölcsönzésnek nem feltétele a könyvtári tagság, de a tenyészidő végén, a magszedést követően, a kikölcsönzött mennyiségnek megfelelő magot vissza várunk, hogy abból a kertészkedést kedvelők újra kölcsönözhessenek.

Paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, hagymafélék, káposztafélék, tökfélék, zeller, mángold, spenót, padlizsán, spárga, kukorica, dinnye, hüvelyesek mellett olyan fűszernövények, mint a bazsalikom, borsmenta, citromfű, kakukkfű, kapor, koriander, lestyán, levendula, majoranna, oregánó, rozmaring, zsálya és még negyvenféle virág vetőmagjai is kölcsönözhetőek.

Könyvtárunk adottságaiból és öko szemléletéből eredően speciális, zöld szolgáltatásokkal is várja látogatóközönségét, melynek egyike, az egyre népszerűbb magkönyvtár. A magkönyvtár egy olyan kezdeményezés, amely a fenntartható fejlődés célkitűzéseit szolgálja könyvtári környezetben. Létrejöttének elsődleges célja a helyi közösségekre alapozva a tájfajta növényvilág megőrzése, a magok adományozásának és cseréjének segítése, az otthon termesztett haszonnövények és hobbikertészkedési kedv erősítése, a kezdeti lépések támogatása. A magkölcsönzés révén a közösség tagjai állandó állományt alakíthatnak ki a helyi klímát jól tűrő vetőmagokból, amihez a hozzáférést a könyvtár biztosítja. Az Ezüsthegyi Könyvtárban a helyszín adottságai és a zöld könyvtári törekvések révén döntöttünk úgy, hogy magkönyvtár kialakításával és vetőmagok kölcsönzésével bővítjük szolgáltatásunkat. Ez a kezdeményezés összhangban volt azzal, hogy a vonzáskörzetünkben sok a kerttel rendelkező családi ház, valamint a lakótelepi részen lakók körében is egyre fokozódik az igény a közösségi kertekhez való csatlakozásra, a balkonkertészkedés ismereteinek elsajátítására, a szép, esztétikus, virágos lakókörnyezet kialakítására.” - mondta el Szépvölgyi Katalin, az Ezüsthegyi Könyvtár vezetője.  

Az országban egyedülálló szolgáltatás könyvtárszakmai módszertannal katalogizálja és kínálja kölcsönzésre a vetőmagokat. A magok úgynevezett magcsomagokban, fajtánként, találhatóak meg a könyvtári rendszerben. Egy magcsomag körülbelül egy balkonládára elegendő magmennyiséget tartalmaz, és minden csomaghoz tartozik egy katalógus- és egy kölcsönzési kártya. A katalóguskártyáról megtudhatjuk a magok magyar és latin nevét, a fajta nevét, a nyilvántartási számot, a magvetés idejét, a palántaültetés idejét, a betakarítás idejét, illetve felhívja a figyelmet a termesztés nehézségeire, a fényigényre, a vízigényre. A katalóguskártya a magokkal együtt hazavihető. A vetőmag kölcsönzéshez nem szükséges beiratkozni a könyvtárba. A kölcsönzés során egy kölcsönzési adatlap kerül kitöltésre, amire rögzítik a mag nevét, a kölcsönző adatait és a visszahozatal dátumát.

A balkonládák vagy a kerti veteményes beültetéséhez kölcsönzött vetőmagokat, ahogy a könyvek esetében, itt is „vissza kell vinni a könyvtárba”. A könyvtár munkatársai arra kérik a kölcsönzőket, hogy a tenyészidő végén végezzék el a magszedést és a kikölcsönzött mennyiségnek megfelelő magot jutassák vissza a könyvtárba, hogy azt a kertészkedést kedvelők újra kölcsönözhessék. Amennyiben olyan növény került kölcsönzésre, amiből nem fogható vissza közvetlenül mag, vagy bármilyen okból nem sikerül ugyanannak a növénynek a magját összegyűjteni, visszavételkor a kikölcsönzött mag bármilyen más típusú maggal is helyettesíthető.

A magkönyvtár mellett több speciális zöld szolgáltatással is várjuk látogatóinkat. Melyek ezek? A linkre kattintva elérhető! Link: https://platankonyvtar.hu/fiokkonyvtar/szolgaltatasok/ zöld szolgáltatások fület választva.

2019 2020 2021 2022 2023 2024