Ezüsthegy Kincsei - Közelebb a természethez!

Ismeretterjesztő előadássorozat 
a környezet- és egészségtudatos életmódért 

Mit adhat nekünk az élővilág és mi mit tehetünk érte? Hogyan lehet a mindennapjainkban a természettel összhangban élni? Miben segíthetik életünket az akár a lakókörnyezetünk közelében is megtalálható növények, mint megújuló természeti források? Hogyan élhetünk egészségesebben, miközben csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat? Ebben nyújt segítséget az Ezüsthegy Kincsei programsorozat. Az elnevezés arra utal, hogy az előadásokon arról, a lakókörnyezetünk közelében fellelhető, termeszthető növényvilágról lesz elsősorban szó, amely segítségünkre lehet az egészséges mindennapokban, de nem ismerjük, vagy nem tudjuk hogyan használjuk, pedig bizony kincset érhetnek. Az előadássorozat meghívott, szakértő előadója, Polyák Ágnes gyógynövény-botanikus. A rendezvénysorozat az NKA támogatásával valósul meg. A programokon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: rendezveny@platankonyvtar.hu

 

RÉSZLETES PROGRAM

 Egészséges, élő kertek vegyszermentesen
2022. február 4. 17:00

Hogyan tartsunk fenn vegyszermentesen élő, egészséges kiskertet, ami az egészségünket szolgálja, és ahol a növények, az állatok és mi is jól érezzük magunkat? Milyen növénytársítások alkalmazhatóak eredményesen a talaj egészsége, a növények jólléte, a termés fokozása, a betegségek megelőzése érdekében? Megtudhatjuk Polyák Ágnes gyógynövény-botanikus előadásán.

 Ehető és mérgező vadnövények Óbuda határában
2022. február 25. 17:00

Ha megtanuljuk felismerni és begyűjteni a mindennapi konyhánkat is feldobhatják! Az ehető vadnövények azonban nemcsak gasztronómiai különlegességek, hiszen a megújuló természeti források felhasználásával ökológiai lábnyomunkat is csökkenthetjük. Polyák Ágnes gyógynövény-botanikus előadásában megismerkedhetünk azokkal az ehető és mérgező vadnövényekkel, melyek Óbuda határában találhatóak.

 Gyomnövény vagy gyógynövény?
2022. március 18. 17:00

Nem is olyan egyszerű a válasz. Ismerjük meg, melyek azokat a lakóhelyünkön megtalálható fajokat, amire gyomként tekintünk és azokat, amelyeket óvni és védeni kell, mert őshonosak Magyarországon, és számunkra is gyógyír a felhasználásuk különböző betegségekben, egészségünk megőrzésében.

 Illatszerek és kozmetikumok növényei
2022. április 8. 17:00

Ismerjük meg azokat a növényeket, amelyek alkalmasak házi kozmetikumok előállítására. A mesterségesen előállított vegyületek jelentős része ismert allergizáló hatású. Ezzel szemben a természetes növényekből készült kozmetikumok teljesen mentesek ezektől a mellékhatásoktól. A natúr kozmetikumok egyénileg elkészíthetőek, mindenki a saját maga kedvére állíthatja össze és még a természetre is kisebb hatást gyakorlunk.

2019 2020 2021 2022 2023 2024