Tanévkezdésre hangolva

Az alábbi kedvcsináló könyvajánlókkal szeretnénk megmutatni, hogyan lehet olvasással hangolódni az tanévkezdéssel járó változásra. Gondoltunk az iskolát, óvodát kezdő gyermekekre, a nyári szünetet után visszatérő idősebb korosztályra és azokra a tudatos szülőkre, akik szívesen olvasnának gyermekük fejlődésével, fejlesztésével, iskolaválasztással kapcsolatban. 

Előfordulhat, hogy a kiválasztott könyv kölcsönzésben van, ilyenkor előjegyzés kérhető rá. Az előjegyzés díjmentes. Ha a kölcsönzésben lévő könyvre előjegyzés kerül, az már nem hosszabbítható. Amikor az előjegyzett könyv visszaérkezik a könyvtárban, értesítést küldünk az előjegyzőnek, aki már kölcsönözheti is a választott könyvet, filmet, hangoskönyvet.

Ha a könyvtári rendszerben csak az egyik könyvtárnál van feltűntetve a kiszemelt kötet, akkor az térítés ellenében átkérhető a másik könyvtárba is. 

 

KÖNYVAJÁNLÓ ÓVODÁBA, ISKOLÁBA KÉSZÜLŐKNEK

Amikor gyermekünk óvodába vagy iskolába megy, izgalmakkal és félelmekkel teli változást él meg. Sok mesés és verseskönyv jelent meg már a témában, melyek a gyerekek nyelvén segítenek az izgalmakkal és félelmekkel teli élethelyzet feldolgozásában.A mesekönyvek olvasása könnyebbé teheti az óvodába, iskolába szoktatást, megkönnyítheti a gyerekek számára az új, ismeretlen helyzetek feldolgozását, észrevétlenül oldhatja a szorongásokat és belső feszültségeket.

Czernák Eszter: Sárkányovi (Pozsonyi Pagony Kft, 2019)

Vajon milyen lesz az első nap az oviban? Tényleg lesz ott sok-sok játék, lesznek új barátok? Zoé, a háromfejű sárkánygyerek, mint minden kisovis, aggódva érkezik a Szivárvány Óvodába: biztosan ismeretlen csoporttársak, szokatlan ízek, rengeteg pakolás és unalmas délutáni alvások várnak rá! Aztán megismerkedik a csoporttársaival, és a Sárkányoviba bizony nem kis embergyerekek járnak, hanem jetik, manók, tündérek és trollok! Vajon a kis sárkány és új barátai együtt rájönnek, hogy oviba járni igazából a legjobb móka?

Hol találom a könyvtárban?

Forrás:https://bookline.hu/product/home.action?_v=Czernak_Eszter_Sarkanyovi&type=22&id=313708

Liane Schneider: Bori óvodába megy (Manó Könyvek, 2016)

Bori a legszebb ruháját veszi fel ma, ugyanis születésnapja van. Hároméves lett, s most már ő is óvodás lehet. De vajon hogyan telik a kislány első napja az oviban? Mi lesz a jele? Kikkel fog játszani? Erről szól az első Bori-könyv.

Forrás:https://bookline.hu/product/home.action?_v=Liane_Schneider_Eva_Wenzel_Burger_Bori&type=22&id=96997

Hol találom a könyvtárban?

Catherine Leblanc - Dany Aubert: Oviba megyek! (Manó Könyvek, 2020)

Az ovi közel van, de Kismackó egyáltalán nem örül, hogy közeledik az óvodába járás ideje. "Nem akarok oviba menni!" jelenti ki határozottan. Anna, a kishúga viszont nagyon szeretne végre bepakolni egy uzsonnástáskát, labdázni a barátaival, és hallgatni az óvónénik meséit. "Milyen jó neki!" sóhajtja újra és újra. Kismackó édesanyja szelíden segíti eloszlatni az aggodalmakat, és sokat mesél arról, hogy milyen lesz az ovi. Mire véget ér a nyár, Kismackó biztos benne, hogy az óvoda jó hely, pont ilyen nagyfiúknak való, mint ő.

Hol találom a könyvtárban?

Forrás:https://bookline.hu/product/home.action?_v=Catherine_Leblanc_Dany_Aubert_Oviba_me&type=22&id=317007

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi és a Kökény ovi (Naphegy Kiadó, 2015)

Kicsi Mimi nagy változások elé néz. Nyuszimama úgy véli, kinőtték a régi üregüket, el kell költözniük, ráadásul itt az ideje, hogy Mimi óvodába járjon. Mimi egyáltalán nem örül. Mi lesz katicababával? Hát az ágyikójával? És miért kell óvodába mennie, amikor legszívesebben otthon maradna a mamával? Tamás Zsuzsa ezúttal két kedves mesével fordul a kisebbekhez, akik talán éppen hasonlóan nagy változások előtt állnak.

Hol találom a könyvtárban?

Forrás:https://bookline.hu/product/home.action?_v=Tamas_Zsuzsa_Kicsi_Mimi_es_a_Kokeny_ovi&type=22&id=282204

Izmindi Katalin: Nagy óvodáskönyvem (Roland Toys, 2019)

Sziasztok! Fanni vagyok. Most volt a születésnapom, most lettem hároméves. Anya azt mondta, hogy szeptembertől fogom kezdeni az óvodát. Ti már óvodások vagytok? Bevallom, hogy én egy kicsit tartok tőle. De Anya nyugtatgat, hogy ne izguljak, meglátom majd, hogy az ovi csuda jó hely. Tudjátok mit? Derítsük ki együtt, hogy milyen hely ez az óvoda! Tartsatok velem, és megígérem, hogy mindent részletesen elmesélek, a beiratkozástól kezdve egészen a nagycsoportos ballagásig. Bár az még jó messze van...

Hol találom a könyvtárban?

Forrás:https://bookline.hu/product/home.action?_v=Izmindi_Katalin_Nagy_ovodaskonyvem&type=22&id=331413

Tomor Anita: Az ovinak vége, irány az iskola! (Pyrus Kiadó, 2015)

El tudod képzelni, milyen sok kérdés lehet egy nagycsoportos óvodás fejében? Minden ovis életében eljön egyszer az az idő, amikor el kell búcsúzni az óvó néniktől, a kispajtásoktól és az óvoda játékkal, kacagással teli mindennapjaitól. A nagycsoportos gyerekek egyre többet hallják: szeptemberben bizony kezdődik az iskola! De vajon mi fog történni ott? Milyen lesz? Miket fognak tanulni? - megannyi kérdés sorakozik a kis fejükben, anélkül, hogy kimondanák.
Tomor Anita mesekönyve az iskolába készülő gyerekeknek és a szüleiknek szól.

Hol találom a könyvtárban?

Forrás:https://bookline.hu/product/home.action?_v=Tomor_Anita_Az_ovinak_vege_irany_az_is&type=10&id=2109433050

Miklya Luzsányi Mónika: Zoknimanó és a sulicsoda (Egmont-Hungary, 2011)

Az iskola egy csodadolog! Főleg, ha az embert Harmat Viola tanító néni tanítja. Ezért várja már Soma is az iskolát. És várja már Mikula, a zoknimanó is, mert nagyon szeretne megtanulni olvasni.

Hol találom a könyvtárban?

Forrás:https://bookline.hu/product/home.action?_v=Miklya_Luzsanyi_Monika_Zoknimano_es_a_s&type=20&id=623800

Anna Dewdney: Lám, a láma jár az iskolába (Tündér Könyvkiadó, 2019)

Anna Dewdney imádott kislámája felcseperedett, és már olvasni tanul az iskolában! Az osztály tanára készségesen segít a kislámának és társainak gyakorolni a betűket, a szavakat, mesét olvas nekik, és még a könyvtárba is elviszi őket, ahol mindannyian kiválaszthatják kedvenc könyvüket. A nap végén a kisláma már alig várja, hogy megmutathassa a mamájának: tud olvasni!

Hol találom a könyvtárban?

Forrás:https://bookline.hu/product/home.action?_v=Anna_Dewdney_Lam_a_lama_jar_az_iskolab&type=22&id=314387

Finy Petra: Iskolások kézikönyve (Pagony Kiadó, 2014)

 "Amikor az ember gyermeke iskolába megy, hajlamos túlzottan aggódni érte. Én legalábbis így jártam. Legszívesebben beültem volna a lányom mellé a padba, hogy segítsek neki eligazodni ebben a titokzatos világban. Aztán végül nem ültem be mellé (el sem fértem volna rendesen), de úgy éreztem, lenne néhány gondolat, melyet színesen megírnék erről a varázslatos és kalandos élethelyzetről. Ezt a néhány gondolatot tartalmazza az Iskolások kézikönyve, mely nem más, mint egy kedves és humoros útmutató első osztályosoknak. Legnagyobb örömömre a könyvet Pásztohy Panka színes és derűs képei díszítik, melyek nemcsak az iskolát mutatják részletesen, de gyöngéd humoruk segít az iskolakezdéssel kapcsolatos félelmek feloldásában is. Sok szeretettel: Finy Petra"

Hol találom a könyvtárban?

Forrás:https://bookline.hu/product/home.action?_v=Finy_Petra_Iskolasok_kezikonyve_lanyokn&type=22&id=270512

Bodó Béla: Brumi ​az iskolában (Holnap Kiadó, 2013)

Kedvenc medvebocsunk életében eljött a nagy pillanat: a kis medvebocsból immár iskolás nagy mackó lett. A népszerű Brumi-sorozat hőse ebben a kötetben első osztályos élményeiről számol be. Bár Brumi és új barátai, köztük Dagi, Panasz Muki, Pulykapípi és Jócsont nem tanulnak mézevést, málnaszedést vagy mogyoróropogtatást, de azért nagyon jól érzik magukat. S ezt ígérhetjük a szórakoztató, bájos könyv olvasóinak is.

Hol találom a könyvtárban?

Forrás:https://bookline.hu/product/home.action?_v=Bodo_Bela_Brumi_az_iskolaban&type=22&id=123706

Vadadi Adrienn: Nyomás a suliba! (Pagony, 2016)

Misi egész nyáron Naninál nyaralt Balatonon. Még szerencse, hogy a barátai, Kamilla és a Marosiék mind meglátogatták, így nem unatkozott, miközben várta az iskolát. Mert Misi szeptembertől elsős lett, és most már egy iskolába jár az összes házbeli gyerekkel! Kivéve persze Pirost, aki hiába még csak ovis, nagyon jó barát. De hogy találja meg a helyét Misi az iskolában? Megmaradnak-e a régi barátságok? Utaznak-e még együtt a tandemen és játszanak közösen az udvaron? Mert az igaz, hogy Misinek kicsit élénk a fantáziája, de nagyon is helyén van a szíve, és a legfontosabbak a barátai: az Alma utcás banda!

 Hol találom a könyvtárban?

Forrás:https://bookline.hu/product/home.action?_v=Vadadi_Adrienn_Nyomas_a_suliba_&type=22&id=288684

 

Iskolás leszek!

 

"VISSZA A SULIBA, OVIBA!" 

KÖNYVAJÁNLÓ 

Könyvtárunkban nemcsak az óvodába, iskolába először készülők találhatnak meséket, verseket, hanem az idősebb óvodások, iskolások is, akik a gondtalan nyári szünet után térnek vissza a tanterembe. Az osztálytársakkal, barátokkal való újratalálkozás öröme mellett az olvasás segíti a visszatérést a mindennapok rutinjához, a váltásra való ráhangolódást.

A világgal való ismerkedés során, a különböző tudományokban való jártasság megszerzéshez is érdemes betérni a könyvtárba, hiszen több ezer, gyerekek számára készült ismeretterjesztő könyv közül válogathatunk. Mindemelett persze az ajánlott és kötelező olvasmányokból is nagy állományt tartunk fenn.

Lackfi János: Robban az iskola - Gyerekversek ünnepekre és hétköznapokra (Móra, 2016)

A kötet játékos, humoros és őszinte vallomás a mai kamaszos gyerekek és gyerekes kamaszok életéről, problémáiról, az őket körülvevő komolykodó felnőttekről.

Hol találom a könyvtárban?

Forrás:https://bookline.hu/product/home.action?_v=Lackfi_Janos_Robban_az_iskola&type=22&id=286660

Czernák Eszter: Sárkányovi - Zoé középsős lesz (Pagony Kiadó, 2020)

Zoé, a háromfejű sárkány-gyerek és barátai, a jeti, a manó, a tündér, a troll és a többiek középsősök lettek! Egészen otthon érzik már magukat az oviban. Vidáman telnek a hétköznapok, de néha bizony izgalmas dolgok is történnek, és akkor felbolydul a csoport! Van, hogy összevesznek a gyerekek, és előfordul, hogy a mama nagyon későn érkezik délután. Az új hinta, a fogorvosi kezelés, a vízköpő látogatása is nagy kaland! És év végén vajon mivel lepik meg a kicsik a szüleiket? Tarts Zoéval és barátaival, légy része a Sárkány-ovis mindennapoknak!

 Hol találom a könyvtárban?

Forrás:https://bookline.hu/product/home.action?_v=Czernak_Eszter_Sarkanyovi_Zoe_kozepso&type=22&id=318417

Beck Andrea: A Titoktündér - Titokmesék gyerekeknek és felnőtteknek, a pozitív gondolkodásról, önbizalomról és megannyi másról, hogy minden egy kicsit könnyebb legyen (Beck & Partners M. Kft., 2015)

Egy mese, melyben nincsenek robotok és halálfejek, sem fegyverek, űrlények vagy topmodell kinézetű teremtmények. Nincs benne csúnya beszéd sem, és a bugyuta, értelmetlen, semmitmondó történések is kimaradtak. Hogy mi az, ami szerepel benne? Varázslatos mesevilág, mely szórakozás és hasznos segítség is egyben szülő és gyermek számára. Többek között, HA: kicsúfolják, fél a sötétben, verekszik vagy őt bántják, beteg lesz, barátkozni vagy békülni kell, netán elveszít valamit, vagy híján van az önbizalomnak. De akkor is önfeledt mesés perceket nyújt, ha ezek mindegyike szerencsésen elkerüli gyermekét. Játék és mese, melyben észrevétlenül kap helyet a pozitív gondolkodásra való nevelés, az önbizalom fejlesztése és mindenekelőtt a vidám, gondtalan életszemlélet kialakítása és megtartása. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

 Hol találom a könyvtárban?

Forrás:https://bookline.hu/product/home.action?_v=Beck_Andrea_A_Titoktunder&type=22&id=274667

Oldenhave, Mirjam: Danny bá' és az eleven osztály (Pagony, 2015)

Danny bá a világ legviccesebb tanító bácsija! Ad a gyerekeknek a rántottás szendvicséből, vicceket mesél, rajong a képregényekért, valamint különleges és roppant szórakoztató módon tanítja a nyelvtant. Ráadásul a szigorú igazgatónő ellen is összefog tanítványaival! Humoros, kalandos iskolai történetek egy olyan tanító bácsiról, amilyet minden gyerek szeretne!

 Hol találom a könyvtárban?

Forrás:https://bookline.hu/product/home.action?_v=Mirjam_Oldenhave_Danny_ba_es_az_eleven&type=22&id=281292

Auer, Margit: Mágikus állatok iskolája (Tessloff Babilon, 2015)

Milyen érzés lenne, ha lenne egy saját, csakis hozzád kötődő állatod? Aki téged megért, beszélgetni tudsz vele, mindenhova elkísér, és soha többé nem kellene egyedül lenned. Szép álomnak tűnik, de Ida és Benni a Mágikus állatok iskolája 1. kötetében egy ilyen igaz barátra lel. A valóság ötvöződik a gyerekek képzeletvilágával. A mágikus állatokról senki más nem látja, hogy beszélni tudnak, a külső szemlélő mindig csak egy plüssállatot lát. Mégis, a váratlan jövevény megkönnyíti a gondokkal küszködő gyerekek életét az iskolában, vidám helyzeteket teremt, és izgalmas kalandok várnak a kis gazdáikra. Már az is külön izgalmat jelent, hogy ki és milyen körülmények között kapja meg. Vajon lehet-e szeretni egy teknősbékát, ha az ember egy nagyobb szőrös állatra vágyik? Hogyan szeretteti meg magát a kis teknős? Miért van az osztály legvásottabb gyerekének is nagy szüksége egy mágikus állatra? És persze a regényen végigvonul egy izgalmas történet, egy rejtély, amit a gyerekek és a mágikus állatok együtt derítenek fel. Közben mélyebben is megismerhetjük a szereplőket, a tanárokat és gyerekeket, az indítékaikat, a szorongásaikat, a csínytevéseiket és a terveiket. Minden szereplő egyéni jellem, mindenki változik, fejlődik nem kis mértékben a megjelenő mágikus állatok és a kialakult különös szituációk hatására.  Nincs az a 8 éves fiú vagy lány, aki ellen tudna állni a tanteremben nyüzsgő, egzotikus állatoknak! Izgalmas, olvasmányos könyv kedves illusztrációkkal. A történet folytatódik.

  Hol találom a könyvtárban?

Forrás:https://bookline.hu/product/home.action?_v=Margit_Auer_Magikus_allatok_iskolaja_1_&type=22&id=277745

Vissza a suliba, oviba!

 

KÖNYVAJÁNLÓ TUDATOS SZÜLŐKNEK

A tanévkezdés nemcsak az ismeretlenbe készülő gyerekeknek, hanem szüleiknek is nehéz feladat. A tudatos szülő elnevezésű gyűjteményünkben fejlődéspszichológiával, fejlődéslélektannal, gyerekpszcihológiával kapcsolatos könyvek közül válogathatnak az anyukák, apukák a tanévkezdéshez is.

Forgács Tiborné: Oviból a suliba - Iskolaérettségi kisokos (Móra könyvkiadó, 2020.)

Minden kisgyermekes szülő életében elérkezik az a pont, amikor a kis ovisból nagy iskolás válik. Ezt a reményekkel és félelmekkel teli időszakot szeretnénk egyszerűbbé, átláthatóbbá tenni. A kétségek közt hányódó szülő sokszor teszi fel magának a kérdést: vajon a megfelelő iskolát választotta-e gyermekének. Vajon a hatéves kisgyerek érett-e már az iskolára? Rendelkezik-e azokkal a kompetenciákkal, melyek a sikeres iskolakezdést garantálják? Mit érdemes megfigyelni egy-egy nyílt napon? Mit érdemes megkérdezni az első beszélgetésen? Rengeteg kérdés, amikre a kötet közérthetően, gyerekközpontúan igyekszik válaszolni a legfrissebb törvényi szabályozás tükrében. A kötet nagy előnye továbbá, hogy a sok-sok gyerekeknek szóló feladattal nem csak a szülők, de az épp iskolába készülő gyerekeket is

 Hol találom a könyvtárban?

Forrás:https://bookline.hu/product/home.action?_v=Forgacs_Tiborne_Ovibol_a_suliba_Iskol&type=22&id=318248

Dr. Ranschburg Jenő A világ megismerése óvodáskorban (Saxum Kiadó, 2014)

A könyv a 3-6 éves gyermekek gondolkodásának, világképének fejlődését ábrázolja, bemutatva, hogyan bontakozik ki az óvodáskorú gyermek személyisége. Szó van az "én" megnyilvánulási formáiról attól a pillanattól kezdve, hogy a gyermek a tükörben felismeri és megnevezi önmagát.

 Hol találom a könyvtárban?

Forrás:https://bookline.hu/product/home.action?_v=Dr_Ranschburg_Jeno_A_vilag_megismerese&type=22&id=263965

Ken Adams: Hozd ki a legtöbbet a gyerekedből! - Játékos fejlesztő gyakorlatok a születéstől 11 éves korig (Gabo Kiadó, 2007)

Fejlesszük gyermekünk tanulási képességeit egy kis gyakorlással, feladatokkal, és játékokkal, hogy ő legyen az osztályban a legjobb!

Hol találom a könyvtárban?

Forrás:https://bookline.hu/product/home.action?_v=Ken_Adams_Hozd_ki_a_legtobbet_a_gyereke&type=22&id=64382

Vekerdy Tamás: Gyerekek, óvodák, iskolák (Saxum, 2002)

Mire van szüksége a gyerekemnek, hogy boldoguljon? Milyen óvodát, iskolát válasszak neki, és miért? És ha nincs választék? Milyen különórákra küldjem, ha tehetem, és mikortól? Mikor és mivel teszek jót neki, vele (mikor "építem a jövőjét")? Ha hajszolom, vagy ha kímélem? Miből tudom meg, hogy jól választottam-e? Mi jellemzi a jó óvodát, iskolát? Otthon mit kell még hozzátennem ahhoz, amit az óvoda vagy az iskola követel tőle? Az ismert és kedvelt pszichológus ebben a könyvében gyermeknevelésről, óvoda- és iskolaválasztásról ír a maga jellegzetes, szellemes stílusában.

Hol találom a könyvtárban?

Forrás:https://bookline.hu/product/home.action?_v=Vekerdy_Tamas_Gyerekek_ovodak_iskolak&type=22&id=324561

Dr. Dorothy Einon: Kreatív gyerek (Alexandra Kiadó, 2002)

Lehet, hogy az ön gyermeke egy második Mozart? Vagy éppen egy kis Picasso formálódik a szeme előtt? Dr. Dorothy Einon - a gyermekpszichológia neves brit szakértője - értékes útmutatója segítséget nyújt ahhoz, hogy kibontakoztathassa gyermekének veleszületett zenei, művészeti, színészi, tudományos és matematikai tehetségét. A szerző megvilágítja a kreativitás lényegét, valamint összefüggéseit a képzelőerővel, az intelligenciával és a tehetséggel. Gyakorlati tanácsokkal és ötletes játékokkal segíti a szülőket gyermekük rejtett tehetségének kibontakoztatásában. A "tehetségkutató" táblázatok segítenek a kreatív készségek felismerésében és fejlesztésében, az önálló öltözködéstől kezdve egészen a szavak és számok elsajátításáig. Kövesse nyomon gyermeke fejlődését 2 és 6 éves kora között. Dr. Dorothy Einon műve a maga nemében páratlan, mert egy kötetben foglalja össze mindazon feladatokat, amelyek a kisgyermekek fejlődéséhez, fejlesztéséhez elengedhetetlenek.

Hol találom a könyvtárban?

Forrás:https://bookline.hu/product/home.action?_v=Dorothy_dr_Einon_Kreativ_gyerek_A_te&type=20&id=3768098

Szülőknek

2019 2020 2021 2022 2023 2024