Búcsúzunk Krausné Soldos Katalin könyvtárostól

Kraus Sándorné Soldos Katalin, az Óbudai Platán Könyvtár nyugalmazott könyvtárosa életének 71. évében 2023. november 1-én elhunyt. Kati több mint 40 éven keresztül elhivatottan, szeretettel dolgozott az olvasókért, pozitív személyisége, életöröme mindannyiunkra nagy hatással volt. A könyvtár és munkatársai szomorúan búcsúznak tőle és osztoznak a család fájdalmában.

 

Kraus Sándorné Soldos Katalin, Kati (1953-2023)

„Sem a halál, sem a gazdája, az Isten nem vesz komolyan bennünket. Erre egy válaszunk lehet, emberhez méltó. Ha mi sem vesszük komolyan őket.” Esterházy Péter

Fájdalommal és megdöbbenéssel értesültünk a hírről, hogy a mindannyiunk által nagyra becsült és szeretett kolléganőnk Kraus Sándorné Soldos Katalin, az Óbudai Platán Könyvtár nyugalmazott olvasószolgálati könyvtárosa életének 71. évében 2023. november 1-én elhunyt.

Halálával az Óbudai Platán Könyvtár meghatározó alakja távozott, aki több mint 40 évig dolgozott az olvasószolgálatban, itt a 3. kerületben.

Kraus Sándorné Soldos Katalin, nekünk, akik ismerték „a Kati” Miskolcon született, sok szállal kötődött a városhoz, és Diósgyőrhöz. Diplomáit Debrecenben népművelő-könyvtáros szakon, majd Egerben könyvtáros szakon szerezte. Közben egy esztétika szakot is elvégzett.

A könyvtárosi munkát 1971-ben Miskolcon kezdte, de már 1975-től a 3. kerületi Goldberger Textilművek Klubkönyvtárát vezette. Kati évtizedekig hűséges volt szeretett könyvtárához, a 3. kerületben működő Textilipari Dolgozók Szakszervezeti Könyvtárhoz. Kitartott mellette jóban-rosszban, többször is együtt költöztek, míg végül Óbudai Platán Könyvtár néven megnyílt jelenlegi helyén, ahol az olvasószolgálati feladatokat még hosszú évekig (2018) ellátta. 2012-től, mint nyugdíjas könyvtáros.

Pályafutása alatt több szépirodalmi alkotást korrektúrázott, fülszövegeket, előszavakat írt. 1996-ban ismertették „Barlangok a művészetben” kutatását Jósvafőn, ami a barlang szó és a barlangkutatás kifejezés előfordulását mutatta be 6 magyar költő munkájában és lexikonokban. 

2012-ben Bibliotéka Emlékéremmel díjazták munkásságát, amit azoknak a könyvtárosoknak adtak, akik irányító, elméleti vagy gyakorlati munkájukkal jelentős mértékben hozzájárultak a magyar könyvtári kultúra fejlődéséhez.

Kati azonban soha nem akart több lenni, mint olvasószolgálati könyvtáros. Szerette a közvetlen munkát az emberekkel, szerette a beszélgetéseket, szeretett segíteni. Nemcsak az olvasóknak, de nekünk, fiatal kollégáknak is a pótanyukája, barátnője, segítője volt, ha kellett. Önzetlensége és jókedve határtalan volt. Kimagasló, áldozatos és szolgálatkész szerepvállalásával jelentős mértékben hozzájárult az intézmény töretlen és lendületes fejlődéséhez, példaként szolgálva a jelen és a jövő generációi számára. A magas szintű szakmai munkája, a könyvtárosság iránti elhivatottsága, empátiája méltán tette őt szeretetté és elismertté. Gondjait mindig otthon hagyta és őszinte nevetéssel töltötte meg a termet. Szakmai hozzáértése és emberi példamutatása azóta is kiemeli őt közülünk.

Hajdani munkatársaként, majd későbbi főnökeként, nem utolsó sorban barátjaként fontosnak érzem a megemlékezés közzétételét, bár szerény volt és biztos azt mondta volna, hogy ugyan már nem kell, hagyjad.  

Számomra a sok közös beszélgetés, a Római-part, a kirándulások azt a derűt és életörömet jelentik, ami Katira jellemző volt.

Tudom, hogy mennyire imádta férjét, gyermekeit, unokáit, a családját, és nem utolsó sorban az életet. Kati tudott a mának élni, szerette a jó és igényes dolgokat, legyen az könyv, előadás, zene, színház vagyis kultúra és persze a gasztronómia. A kultúra meghatározó volt mindennapjaiban, minden mennyiségben és formában. Szerette a természetet, szeretett kirándulni, utazni.

Halálával pótolhatatlan űr keletkezett nem csak a családban, hanem a könyvtárunk életében is. Kati kimagasló személyisége volt az Óbudai Platán Könyvtárnak.

Emlékét az intézmény tisztelettel és szeretettel őrzi meg.

Pőcze Márta
Igazgató
Óbudai Platán Könyvtár 

2019 2020 2021 2022 2023 2024