Országos Könyvtári Napok könyvtárainkban

2006 óta többféle hagyományt követve, de mindig sokféle újdonságot kínálva kerül sor az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében az Országos Könyvtári Napok eseményeire. Az elmúlt évben az ország legkisebb településeitől a fővárosig közel 1793 intézményben 5067 eseményt szerveztek meg a könyvtárak, amelyen több mint kétszázezer látogató vett részt. A programsorozat 2022-ben az Esély, egyenlőség, könyvtár! szlogent kapta.

Az Óbudai Platán Könyvtár és Ezüsthegyi Könyvtára csatlakozva a neves kezdeményezéshez idén is meghirdeti a Megbocsátás hetét, és emellett a programsorozat két fontos tematikájához csatlakozva, az „Állatok esélyei!” és az „Esély az egészséges élethez!” című témakörben részt vállalva szervez ingyenes programokat gyerekeknek, felnőtteknek, családoknak.

Hörcsögöt vagy tengerimalacot válasszunk házikedvencnek? Döntés előtt álló gyerekeknek és szüleiknek, hobbiállattartóknak szól az Óbudai Platán Könyvtárban 2022. október 4-én 17:00-tól kezdődő Legyél Te is gondos gazdi! című interaktív program, ahol az Elveszett Állatok Alapítványának munkatársával járjuk körbe a hörcsög és tengerimalactartás előnyeit, hátrányait, feladatait.

Ha egy kutya befogadásán gondolkozik a család, akkor ajánljuk az elsősorban gyerekeknek, de minden kisállatbarátnak és hobbiállattartónak szóló játékos, ismeretterjesztő foglalkoztatást a harmadik kerületi Best Dog Kutyaközpont oktatóival és kutyáikkal 2022. október 8-án 10:00-tól az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtárában Életre szóló esély! címmel. A rendezvényen megtudhatjuk, hogy mikor ajánlott kutyát befogadni, mi a teendő az elhelyezésükkel kapcsolatosan. Hogyan őrizzük meg kedvencünk testi-lelki egészségét? Illetve miben áll a gazdi felelőssége? Kérünk mindenkit, hogy a rendezvényre saját kutyust ne hozzanak!

"Az idő túl lassan múlik azoknak, akik szenvednek, túl gyorsan azoknak, akik boldogok. De akik játszanak, azok számára az idő egyszerűen nem létezik." Játszani örökké, komolyan című író-olvasó találkozó vendége lesz 2022. október 7-én 18:00-tól az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtárában Schäffer Erzsébet, a Pulitzer és Pro Óbuda díjas újságíró és író. A rendezvényen lehetőség lesz könyvvásárlásra és dedikálásra.

Szintén az Ezüsthegyi Könyvtárban ingyenes beiratkozási kuponért lehet játszani az Országos Könyvtári Napok hetében. 2022. október 4-8-ig gyerekeknek szóló utazási könyvajánlóval, felnőtteknek szóló kirándulástippekkel és ehhez kapcsolódó játékkal szeretnénk kedvet csinálni az őszi családi természetjáráshoz, utazásokhoz. 

A programok mellett az Országos Könyvtári Napok alkalmából 2022. október 4-8. között az Óbudai Platán Könyvtár és Ezüsthegyi Könyvtára elengedi a késedelmi díjat a kölcsönzési határidőn túl visszahozott kötetek után. Így, akinek elmaradása van, a Megbocsátás hetén mindenképpen érdemes betérnie a könyvtárba. 

2019 2020 2021 2022 2023 2024