Csak egy falattal!

Kreatív, humoros vizualizációjával segít kedvet teremteni a zöldség-, gyümölcsfogyasztáshoz az Óbudai Platán Könyvtárban látható Nem játszunk az étellel! című kiállítás. Máray Mariann gyerekkönyv-illusztrátor közel 40 darab képe 2023. január 31-ig ingyenesen megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében. 

A táplálkozástudomány jelenlegi állása szerint étrendünk összeállításakor ma már nem csak az élelmiszerek egészségre gyakorolt hatását kell figyelembe vennünk, hanem azt is, hogy a tányérunkra kerülő ételek előállítása és csomagolása milyen terhet ró a környezetünkre. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása szerint az egyik legfontosabb alapelv, hogy étkezéseink felét a zöldségek és gyümölcsök tegyék ki. Iktassunk be hetente egy-két húsmentes napot, csökkentve ezzel az állatti eredetű élelmiszerek fogyasztást. Figyelve mindeközben a megfelelő fehérjefogyasztásra, amit hüvelyesekkel, diófélékkel is szabályozhatunk. A zöldségek és gyümölcsök közül is válasszuk a helyi, szezonális, csomagolásmentes vagy környezettudatos csomagolású termékeket, egészségünk mellett a környezetre is gondolva.

Mindez a gyakorlatba átültetve nem mindig egyszerű feladat, hiszen ki ne tudá, milyen küzdelem néha a gyerekekkel egy-egy zeller vagy brokkoli elfogyasztása és talán felnőttként is sokan vannak, akiknek nem a zöldségek és a gyümölcsök a kedvenc ételei. A Nem játszunk az étellel! című kiállítás kreatív, humoros vizualizációjával segít kedvet teremteni a zöldség-, gyümölcsfogyasztáshoz. A közel 40 darab rajzolt, festett képen a zöldségek, gyümölcsök hozzájuk illő karakterekkel felruházva kelnek életre, megmutatva, hogy a „nem szeretem” zöldségek is lehetnek viccesek. A kiállítás megtekintése jó alkalmat teremthet a témáról való beszélgetésre, akár családoknak, akár óvodás-, iskoláscsoportoknak.

Az alkotó, Máray Mariann gyerekkönyv-illusztrátor nevéhez olyan könyvek rajzai kötődnek többek között, mint a népszerű Danny mesél - Ez nem az apu hangja! vagy Dániel András Utazz bálnabusszal vagy Várszegi Adél Raptormese című gyerekkönyve. Műveivel több díjat is nyert, 2019-ben Compostella díjazott, 2020-ban a Chen Bochui Original Illustration Award második díját vihette haza és legújabb silent book projektje pedig a 2020-as Silent Book Contest döntősei között szerepelt. A kiállítás képei idén bekerültek a Bolognai Nemzetközi Könyvvásár Illusztrációs kiállítási anyagába. 

2019 2020 2021 2022 2023 2024