A hagyományt őrizve, a modern technológiát támogatva

Megújultak a KönyvMegállók

A Római téren, a San Marco utcában, a Mátyás király úton és a Csobánka téren 2019 januárjától a könyvmegállók új „ruhában” fogadják az olvasás, a könyvcsere iránt érdeklődőket. Az új látványvilág megvalósításával most már az összes könyvmegálló modern külsővel színesíti a kerületet, hirdetve hogy a hagyományos információhordozók és a legújabb technológiai fejlesztésekkiegészítői egymásnak.

 

Az ingyenesen használható utcai könyves szekrényeket 2012-ben kezdte el Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, az Óbudai Platán Könyvtár és a KultúrMontázs Civil Egyesület a kerület forgalmas csomópontjaihoz telepíteni. Ma már a kerület öt pontján (Római tér, San Marco utca, Mátyás királyút, Csobánka tér, Kaszásdűlő) áll könyvmegálló, melyek a „Hozz egy könyvet, vigyél egy könyvet!” felhívással bátorítják az olvasást, könyveket kedvelőket a könyvcserére. A könyvmegállók olyan, a közösség által működtetett, bárki által elérhető pontok, amelyek az olvasás igényének feltámasztásán túl erősítik az egymásra figyelés, a kölcsönösség gondolatát, a közösségépítést. Mára olyan közösségi helyekké váltak, ahol a napi rutintevékenységen túl, a szokásos útvonalakon egy-egy pillanatra megállva beszélgetések indulnak. 2017-ben a reformáció ötszázadik és a könyvmegállók ötödik évfordulója alkalmából a szekrények egy évre ünnepi, évfordulós dekor fóliát kaptak.

 

A legújabb könyvmegálló 2018-ban került átadásra Kaszásdűlőn, ahol már nemcsak a látvány világban jelenik meg a hagyomány és modern technológia ötvözése, hanem a KönyvMegálló mellett felállított okospaddal szó szerint egymás mellett él. Jelzi ezt számunkra a könyves szekrény fóliáján látható Gutenberg is, aki az okospad irányába tekint. Amíg a könyvmegállók látogatóinak számát körülményes mérni, addig az okospad használati adatai sokkal könnyebben rendelkezésünkre állnak. A legutóbbi statisztika szerint két téli hónap alatt majdnem négyszázan használták a napelemmel működő okospadot telefontöltésre, internet elérésre. Amíg a telefon tölt, a könyvek izgalmas, hasznos kikapcsolódást biztosíthanak.

 

A Római téren, a San Marco utcában, a Mátyás király úton, és a Csobánka téren található nyitott könyves szekrények a megemlékezést követően a kaszásdűlői könyvmegálló mintájára, szintén a tavalyi év során új külsőt öltöttek. A tervezés alatt fontos szempont volt, hogy a könyvmegállók tükrözzék az Óbudai Platán Könyvtár azon filozófiáját, miszerint a könyvek, mint a hagyományos információforrás és a modern technológiai fejlesztések egymást kiegészítve legyenek segítségünkre, ahogyan számos más területen is együtt él és teremt értéket.

2019 2020 2021 2022 2023 2024