Ünnepi könyvajánló

Ünnepi könyvajánló az Óbudai Platán Könyvtár és Ezüsthegyi Könyvtára összeállításában a hangulatos adventi készülődésért és a békés, meghitt ünnepekért.

Karácsonyi csodákat, meghitt pillanatokat csempésznek az ünnepi készülődésbe azok a klasszikus és kortárs, kölcsönözhető könyvek, filmek és hanganyagok, melyeket az Óbudai Platán Könyvtár és Ezüsthegyi Könyvtára ünnepi könyvajánlójában találhatunk. A kiválasztott olvasmányok a legkisebbektől kezdve egészen az idősebb korosztályig elvarázsolhatják az olvasót a gyertyafényes téli estéken.

ADVENTI KÖNYVKALENDÁRIUMOK

Csoki helyett vagy mellett ajánljuk Szabó T. Anna: Adventi Kalendárium (Pagony, 2018) című verses kötetét, melyben december elejétől egészen karácsonyig minden napra rejlik egy vers. A költőnő sorait áthatja az üzenet, miszerint az ünnep azé, aki várja és a várakozás ugyanolyan szép, mint maga az ünnep. Az ünnepi hangulatot Rofusz Kinga megható illusztrációi fokozzák. A karácsonyi ünnepvárást a gyerekek szemszögéből láttatja a Lovász Andrea által szerkesztett Elfelejtett lények boltja - Mai szerzők ünnepi antológiája (Cerkabella, 2011), amita kortárs gyerekirodalom kedvelőinek ajánlunk. Ebből a kötetből is jut az adventi készülődés minden napjára egy-egy mese vagy vers, melyekben az öröm és a vidámság éppen úgy része a történetnek, mint a szeretetteljes odafordulás. Bajzáth Mária: Adventi népmesék és legendák (Meseközpont, 2016) című könyvében örökéletű történetek emelik ki az olvasót a mindennapokból, és szinte minden korosztálynak örömet okoznak. A kötetben a világ minden tájáról találhatunk népmeséket az ünnepről, a szeretetről, a jócselekedetekről. Olvashatunk például a lappok meséjében a fényről, a magyar legendákban Jézus születéséről, cselekedeteiről, a szláv történetekben pedig az ünnep erejéről. Ezenkívül találkozhatunk még a gyűjteményben mexikói, olasz, cigány, orosz, eszkimó, ukrán, francia, cseh, norvég, perzsa történetekkel az ünnep erejéről, az igazi vendégszeretetről, és a valódi emberi kapcsolatok csodáiról. A huszonnégy történet az ünnepváró napokon lehetőséget teremt a meghitt, összebújós pillanatokra, és egy olyan különleges ajándékozásra, amelyben az is kap, aki ad, és az is ad, aki kap, hiszen mesélni és mesét hallgatni mindenkinek öröm. Fekete István: Karácsony éjjel (Lazi, 2008) című karácsonyi történetei sokak szerint varázserővel bírnak. Az elbeszélések segítenek picit megállni, és átérezni az ünnep valódi értelmét.  Tökéletes novellagyűjtemény ahhoz, hogy megjöjjön a hangulatunk az ünnephez, hogy kellemes melegséggel töltsük meg a lelkünket, ugyanúgy, mint a Kaláka együttes Szabad-e bejönni ide Betlehemmel? (Móra, 1987) című karácsonyi lemeze. A legendás felvétel, amelyen harminc megzenésített vers hallható, több mint harminc éve része a karácsonyi készülődésnek a zeneszeretők körében. A dalok között egyaránt akadnak régi templomi énekek, magyar és külföldi népdalok, valamint klasszikus és kortárs költők - Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Kornis Mihály - versei.

GYEREKEKNEK

A legkisebbeknek egy nagyon kedves, ritmusos, humoros, igazi ünnepre hangoló verses könyvet ajánlunk figyelembe, mely a mézeskalácssütéstől a fadíszítésen át az ajándékozásig bemutatja a kis vakond és az egérke történetét. Romhányi Ágnes fordításában Miler Zdeněk: A kisvakond és az egér karácsonya 2006-ban jelent meg a Móra Könyvkiadónál. Szintén a kicsiknek szól Bartos Erika: Bogyó és Babóca karácsonya (Pagony, 2014), melyből kiderül, hogyan várja a csigafiú és a katicalány a karácsonyt. Rofusz Kinga illusztrációjával kerül a szöveg még közelebb a karácsony csodákkal teli világához Mészöly Ágnes: Hófehér karácsony (Cerkabella, 2013) című művében. A könyv a klasszikus karácsonyi mesekönyvek hagyományát eleveníti fel. A szövegben nemcsak ismert, varázsmotívumok - angyalok, varázspor - szerepelnek, hanem a szerző által létrehozott fantasztikus motívumok - légikocsi, ajándékszállító angyalok- is, melyek egy családi utazás történetében kedves, meghitt karácsonyi mesét eredményeznek. Hasonlóan a fiai miatt válságban lévő cipészmesterhez, akin szintén a karácsonykor megjelenő tündér segít Gimesi Dóra, Szegedi Katalin: A tündér csizmája (Pagony, 2018) című alkotásban. Azoknak, akik szeretik a meséket és hisznek a csodákban szintén ajánljuk Matt Haig két szellemes történetét, A fiú, akit Karácsonynak hívnak (Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2016) és A lány, aki megmenti a karácsonyt(Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2017). Egy szintén varázslatos történet az Északi-sarkról és arról, hogy amit nagyon szeretnénk, az nem mindig az, amire igazán vágyunk Tom Fletcher: Christmasaurus – Dínót kérek karácsonyra (Kolibri, 2017) című mesekönyvében. A család és emberi kapcsolatok értékére humorral hívja fel a figyelmet a Grincs, aki ellopta a karácsonyt (InterCom, 2004) című történet, aminek most a megfilmesített változatát ajánlunk.

 

IFJÚSÁGI AJÁNLÓ

J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek - A szerző illusztrációival (Cartaphilus, 2016) kötetben Karácsony apó leveleit olvashatjuk, melyekben mesél a házáról, a barátairól és arról, mi történik az Északi-sarkon. A szerző gyermekei nem csupán az ajándékok miatt várták Karácsony apót, hiszen minden évben képekkel illusztrált levelet is kaptak tőle. A szívmelengetően kedves kötetbe az eredeti levelek is bekerültek a rajzokkal együtt. A klasszikusok rajongóinak ajánljuk a másik nagy angol mesemondó, Charles Dickens: Karácsonyi történetek (Európa, 2017) kötetét, amely talán a legismertebb, a szegénység és gazdagság örök ellentétét szembeállító Karácsonyi ének című története mellett további négy karácsonyi meseszerű elbeszélést tartalmaz. Ha már klasszikus, és egy olyan történetet keresünk, amely igazán összehozza az embereket, kölcsönözzük ki Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg (Móra, 2003) című alkotását akár könyvként, akár hangoskönyvként, hiszen a róka és a kis herceg barátsága újra és újra rávilágít arra, hogy legyünk hálásak azért, amink van és azokért az emberekért, akik körül vesznek minket. Ez az az érzés, amit a legtöbben keresünk az ünnepek alatt.

FELNŐTTEKNEK

Kónya Orsolya által szerkesztett Áldott karácsony (Athenaeum, 2013) című könyvben 12 lélekemelő karácsonyi történetet olvashatunk a magyar és a világirodalom mestereitől, például Oscar Wilde-tól, Babits Mihálytól, Kosztolányi Dezsőtől vagy Móricz Zsigmondtól. Aki egy klasszikus, mély mondanivalóval bíró, az ünnepet, kicsit másik oldalról megvilágító komolyabb olvasmányt szeretne, vegye kezébe Füst Milán: Advent (Magvető Könyvkiadó, 1976) című könyvét. Szintén az elgondolkodtató, de már a kortárs irodalom kedvelőinek ajánljuk Háy János: Otthonunk könyve (Európa, 2017) című kötetét. Ez az a könyv, amiben mindannyian benne vagyunk. Ebben a könyvben születünk meg és növünk fel. Itt vagyunk gyerekek, kamaszok, apák és anyák, szeretők és szeretettek. Ebben a könyvben nekünk fáj, és mi örülünk. Mert ez a mi otthonunk könyve, a lakásunké, a városunké, a falunké, a szívünké. A könnyed olvasmányok kedvelőinek két szívmelengető történetet ajánlunk Milly Johnson: Téli láng (Pioneer Books, 2016) és Fejős Éva: Karácsony New Yorkban (Ulpius-ház, 2011) című könyvével, melyek a karácsonyi hangulaton túl olyan témákat boncolgatnak, mint tehetség és bukás, felfedezés és elengedés, gondtalanság és felelősség, illetve, hogy szeretni sosem késő. M. C. Beaton: Agatha Raisin és a karácsonyi búcsúcsók (Erawan, 2015) című kötete pedig azért került fel a listára, hogy a krimi rajongók se maradjanak karácsony nélkül.

Az Óbudai Platán Könyvtár és Ezüsthegyi Könyvtára ünnepi könyvajánlójával kíván kellemes adventi készülődést és boldog, békés, meghitt ünnepeket minden olvasónak.

Forrás:
https://egigerokonyvek.blog.hu/2018/11/16/karacsonyi_mesekonyvek_amikben_nem_a_mikulas_hozza_a_karacsonyi_ajandekot
https://noklapja.nlcafe.hu/ajanlo/2017/12/08/15-kihagyhatatlan-konyv-karacsonyra-kicsiknek-es-nagyoknak/
https://bookline.hu/product/home.action?type=22&id=118420&gclid=CjwKCAiAws7uBRAkEiwAMlbZjgENgjhJ0fLjNnAjspK0sr4CPWdVCXzEkINOgNw7uaUVoh734_WegRoCqj4QAvD_BwE
https://szabadosagnes.blog.hu/2017/12/02/konyvek_amivel_rahangolodhatsz_a_karacsonyra
https://port.hu/cikk/magazin/10-konyv-amit-ajandekba-adhatsz-karacsonyra/article-56394
https://voilamode.blog.hu/2019/10/02/7_remek_konyv_huvos_oktoberi_estekre
https://moly.hu/konyvek/hay-janos-otthonunk-konyve

2019 2020 2021 2022 2023 2024