Könyvet házhoz környezettudatosan

Az Óbudai Platán Könyvtár a tavalyi év végétől környezetkímélő módon folytatja a könyvet házhoz szolgáltatását. A könyvtárosok munkáját egy elektromos autó segíti.

Az ingyenes házhozszállítás azoknak hasznos, akik átmenetileg, vagy tartósan házhoz kötöttek, azaz fizikai állapotuk miatt személyesen nem tudják a könyvtárat felkeresni. Az igénylők többsége az idősebbek közé tartozik, de a veszélyeztetett terhes kismamák, vagy baleset miatt ideiglenesen házhoz kötöttek számára is ugyanúgy nyitva áll ez a lehetőség. Az elmúlt évek folyamatosan növekvő igénye miatt 2018. őszétől a környezeti terhelést csökkentve, elektromos autóval érkeznek a könyvek.

A könyvtári szolgáltatás igénylésének első lépése, hogy az olvasó telefonon vagy e-mailben adja le igényét a házhozszállításra. A könyvtárosokkal való személyes kapcsolat segíti a kiválasztást, hiszen olyan könyveket, folyóiratokat, hangoskönyveket és filmeket is ajánlhatnak, amit az érdeklődő még nem ismer. Az újdonságokról, frissen megjelent kiadványokról is tájékoztatást nyújtanak a szakemberek, hiszen a cél az, hogy minél több mozgásában akadályozott olvasóhoz eljusson az irodalom.

A könyvtárosok a havonkénti szállítás előtti napokban telefonon megkeresik a szolgáltatást igénylőket, egyeztetik a kéréseket, személyre szabottan összeállítják mindenkinek a könyvekből, hangoskönyvekből, folyóiratokból, filmekből álló csomagot. A ,,Könyvet Házhoz” szolgáltatásban résztvevőkhöz havonta egy szerdai napon érkezik a könyvtáros, így egyre több otthon élő óbudaihoz eljutnak a könyvtári kiadványok. Gálosfai Jenőné, Pro Óbuda díjas, Óbuda Kultúrájáért Díj kitüntetettje és egyúttal egyik legrégebbi könyvet házhoz tagunkhoz is egy előreegyeztetett szerdán érkezik kollégánk.

A szolgáltatásról érdeklődni, illetve kéréseiket jelezni lehet az Óbudai Platán Könyvtár telefonos elérhetőségein: 439-0936, 368-7093 vagy e-mailben a konyvethazhoz@platankonyvtar.hu címen. A szolgáltatást szervező könyvtáros: Kovács Szilárd.

2019 2020 2021 2022 2023 2024