Ünnepeljünk együtt!

20 éve az olvasásért, a kultúra szolgálatában

Könyvtárunk 20 éve gyűjt, rendszerez és szolgáltat a III. kerület és vonzáskörzetében élők változó információs igényei szerint. Az évforduló alkalmából nyereményjátékkal várjuk az olvasás kedvelőit 2020. október 9-én a Platán Könyvtárban és Ezüsthegyi Könyvtárában. Egy éves könyvtári tagságot vagy ajándékkönyvet nyerhet, aki megpörgeti a könyvtárakban felállított szerencsekereket.

Ma a könyvtár több mint egy hely, ahol könyveket kölcsönözhetünk. Fontos feladata segíteni, népszerűsíteni az olvasáskultúrát, de emellett kedvelt közösségi térként is működik, ahol családias, barátságos légkör várja a beszélgetésre, olvasásra, a szabadidő minőségi eltöltésére vágyókat.

„Törekszünk arra, hogy kapcsolatot építsünk ki az olvasókkal, hiszen mindenki számára fontos, hogy a felgyorsult világunkban olyan helyet találjon, amely segíti az elmélyülést, a megélés lehetőségét, ami teret és lehetőséget nyújt a minőségi együtt töltött időre. Természetesen mindezt jelenleg az egészségügyi előírásokat betartva, felelősen tesszük.” – mondta el Pőcze Márta, az Óbudai Platán Könyvtár vezetője.

Könyvtárunk 20 éve gondozza, gyarapítja, teszi hozzáférhetővé látogatói számára a mára már 70 000 könyvből, hangoskönyvből, folyóiratokból, filmekből álló állományát, azzal a céllal, hogy a kisgyermekes családoktól kezdve a tini és aktív dolgozói korosztályon át egészen a nyugdíjasokig, mindenki megtalálja az őt szórakoztató vagy segítő olvasmányokat. Közkönyvtárként miden műfajban szinte minden témát lefedve szerzi be könyvtárunk az újdonságokat és a klasszikusokat. A mesekönyvektől kezdve, a képregényeken, a krimiken, a klasszikus szépirodalmon keresztül a kortárs irodalomig vagy a szakkönyvekig széles műfaji palettáról válogathatnak a látogatók. Az alapfunkciónak számító kölcsönzési szolgáltatás mellett kiemelt figyelmet fordítunk az olvasáskultúra és a környezetvédelem népszerűsítésére, felnőtteknek és gyerekeknek szóló programokkal, speciális zöld szolgáltatásokkal és a könyvmegállók üzemeltetésével. Az évforduló alkalmából 2020. október 9-én ünnepi díszbe öltözik a központi és fiókkönyvtár és játékra hív minden olvasást kedvelőt. Aki október 9-én, nyitvatartási időben a könyvtárak egyikébe ellátogat és megpörgeti az ott kihelyezett szerencsekereket, akár egy éves könyvtári tagságot vagy ajándékkönyvet nyerhet. Mindemellett azok, akik szintén 2020-ban töltik be 20. születésnapjukat a 20 éves kedvezmény keretében ingyen iratkozhatnak be vagy hosszabbíthatják meg könyvtári tagságukat a Platán Könyvtárban és Ezüsthegyi Könyvtárában egyaránt.

Honnan jövünk?

Az Óbudai Platán Könyvtár különleges helyzete a fővárosban még a rendszerváltás előtti időszakra nyúlik vissza. Budapest lakosságának közkönyvtári ellátását a rendszerváltás előtt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tanácsi könyvtárhálózata és a szakszervezetek munkahelyi könyvtári hálózata biztosította. A III. kerületben 1955 óta működött a Textilipari Dolgozók Szakszervezetének Központi Könyvtára. A rendszerváltást követően a III. kerületi önkormányzat 1997-ben megvásárolta a könyvtár dokumentumállományát és átmenetileg elhelyezte a kerületi Pedagógiai Szolgáltató Intézet Bázis Tankönyvtáraként a Kalászi úti Általános Iskola épületében. 1999-ben az önkormányzat, mint fenntartó megalapította a szakmailag önállóan működő Óbuda-Békásmegyer Platán Közművelődési Könyvtárat, ami 2000. októberében kezdte meg jelenlegi formájában működését az Aquincumi Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolával egy épületben.

2003-ban a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár bezárta az Ezüsthegy utcai tagkönyvtárát, melynek megszűnő állományát az óbudai önkormányzat átvette, és a Békásmegyeri Közösségi Házban a Platán könyvtár fiókkönyvtáraként helyezte el. A fiókkönyvtár a Csobánka téren 2004-ben meg is kezdte működését. 2007-ben a Platán Könyvtár elindította Könyvet Házhoz szolgáltatását és külön gyerekkönyvtári részleg került kialakításra a központi könyvtárban, hogy a legkisebbek is élvezettel és számukra megfelelően használhassák a könyvek birodalmát és kedveljék meg a betűk és tudományok világát. 2008. július 1-vel a fenntartó az Óbudai Múzeumot és a Platán Könyvtárat az eredeti funkciók megtartásával Óbudai Múzeum és Könyvtár néven szervezetileg összevonta. 2010-ben indult el a Sün Tóbiás Könyvtára című óvodásoknak szóló könyvtárhasználati foglalkozássorozat és új szolgáltatás került bevezetésre a 12+ részleg kialakításával, azért, hogy az ifjúsági korosztály is könnyen megtalálja a számukra legérdekesebb és leghasznosabb olvasmányokat.

A könyvtár 2012-ben lett újra önálló intézmény és még ugyanebben az évben elindult az Óbudai Könyvmegállók projekt, mely azóta is kedvelt színfoltja a kerültnek. Ma már 7 felnőtt és 5 gyermek könyvmegálló segíti a magántulajdonlévő lévő könyvek újrahasznosítását, népszerűsítve az adományozást, az önkéntességet, a környezettudatosságot. 2018-ban az Ezüsthegy utcai volt könyvtár épületet az önkormányzat felújította, új helyet biztosítva ezzel a Platán Könyvtár fiókkönyvtárának, mely a költözést követően új névvel, új szolgáltatásokkal kezdte meg működését.

Hova tartunk?

Az Óbudai Platán Könyvtár 2016-ban köteleződött el a zöld szemléletű könyvtárrá válás mellett, ami 2018-ban, a fiókkönyvtár költözésével teljesedhetett ki, ahol a zöld szemlélet azóta is komplexen áthatja az intézmény működését. A könyvtár küldetésének tekinti a fenntartható fejlődés, a környezetvédelem, a környezettudatos viselkedés propagálását. A kölcsönzés önmagában is környezetbarát szolgáltatás, de ezen túl mind két könyvtár nagy figyelmet fordít a zöld szemléletet és ökotudatosságot népszerűsítő könyvállomány kialakítására, és arra, hogy a kert tavasztól őszig szerves része, helyszíne lehessen az olvasásnak, a kulturális programoknak. Az önkormányzatnak köszönhetően az épületfelújítás során nagy hangsúlyt kaptak az energiatakarékos építészeti és gépészeti megoldások. Az Ezüsthegyi Könyvtárban a gyerekeknek és felnőtteknek szóló ökorendezvények mellett olyan speciális zöld szolgáltatások is bevezetésre kerültek, mint a fűszerkert, minta tankert, herbateázó és limonádézó vagy a Magyarországon egyedülálló magkönyvtár. A könyvtár fenntartható fejlődésért végzett munkáját, környezetvédelmi szemléletformáló törekvéseit a Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Egyesülése (IFLA) 2020-ban nemzetközi Zöld Könyvtár Díjjal ismerte el. „Közkönyvtárként a jövőben is azért fogunk dolgozni, hogy az irodalom és kultúra közvetítése mellett a környezetvédelmet is közelebb hozzuk az emberekhez, a könyvtár adottságaival, eszközeivel segítsük a szemléletformálást mindennapjaink környezettudatossá tételében.” – emelte ki Pőcze Márta, az Óbudai Platán Könyvtár vezetője.

2019 2020 2021 2022 2023 2024