Retorta

Brunner Tamás ügyvéd, publicista nevével találkozhattunk már az Óbudai Platán Könyvtár polcai között is válogatva. Nevéhez fűződik például az Alíz, a dizőz és más történetek című elbeszélésgyűjtemény. Írásaival találkozhatunk a Csillagjárók, mai magyar drámák kötetében is, illetve Virágbolt című drámajátékát 2014-ben színpadra is állították. 2021-ben megjelent Imre Dóra és Pruzsinszky Sándor írókkal együtt megalkotott Létvadász című kötete, ami a három szerző, három generációjának életszemléletét ötvözi izgalmas formában.  A novellákat, pszichológiai elemzéseket, verseket olvasva, mintha egy pszichodráma szereplői lennénk. Az olvasóban a műfajok elegyítésével tükröződő kép – a szerzők szándéka szerint – egyféle Rorschach-tesztként mutatja meg korunk szellemi arculatát. Az újító kötet után 2022. novemberében megjelent az író első kisregénye, a Retorta.

A Retorta cselekményében Irén a vidéki gimnazista lány értesíti testvére édesapját Ivánt, a éve Budapesten élő fordító-tanárt, hogy soha nem látott lánya segítségre szorul. Iván útnak indul, hogy megkeresse, ami megtalálható, a fiatalságát, önmagát, és első szerelme helyszínére, szülővárosába utazik. Az utazása során – amely egyszerre lelki és valódi utazás – találkozik életét meghatározó személyekkel, a drogproblémákkal küzdő lányával, a gyermeke anyjával, annak volt férjével, Irénnel, akit a lányának hisz, Irén édesapjával a színigazgatóval, és Anasztáziával a grófnővel, útjaik és a sorsok egybekapcsolódnak majd elválnak ismét.

A kisregény szociografikus pontossággal közelíti meg a főszereplők egymáshoz és a társadalmai létezéshez való viszonyát a közelmúlt Magyarországán, szándékosan kerülve a politikai megközelítést, csak az emberi kapcsolatokon keresztül láttatva napjaink valóságát. Az alap-konfliktus nem a könyv jelen idejében, hanem azt megelőzően évtizedekkel korábban jelentkezik, most ennek egyfajta kezelése, amire törekszenek a szereplők, ahogyan tudnak kevés eszközzel, a teljes kép ismerete nélkül. A teljes kép csak az olvasóban bontakozik ki. A könyv nem mond ítéltet senki felett. Az ábrázolás módja olykor naturális, életről, halálról, szexualitásról úgy ad leírást, hogy nem kerüli el a tárgya érzékeny voltát, de soha nem trágár, és a legkevésbé öncélú, a szerző csak igyekezett elég közel menni a bemutatott világhoz.

A Retorta pdf és e-book formátumban

2022-december 1. – 2023. január 31.

az alábbi linkről letölthető:

Retorta pdf fájl  

Retorta e-book fájl 

2019 2020 2021 2022 2023 2024