Zöld Könyvtár díjat nyert könyvtárunk

Nemzetközi Zöld Könyvtár Díjat kapott könyvtárunk a fenntartható fejlődésért végzett munkáért, a környezetvédelmi szemléletformáló törekvéseiért, társadalmi felelősségvállalásáért.

A Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Egyesülése (IFLA) 2020-ban ötödik alkalommal ismerte el a világ példamutató zöld könyvtár kezdeményezéseit. Könyvtárunk, az Ezüsthegyi Könyvtár „Könyvtár a kertben, kert a könyvtárban - Zöld komplexitás egy közkönyvtár életében” című pályázata is a díjazottak között szerepel, Magyarországot egyedül képviselve.

A díj és alapítója

Az IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions = Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Egyesülése) mindig jelentős feladatot vállalt a nemzetközi kultúrpolitikai és a könyvtár szakmai törekvések formálásában és adaptálásában. Feladatát több szekcióban és speciális érdeklődésű csoportban valósítja meg. A szervezetek közül kiemelkedik az ENSULIB (Environment, Sustainability and Libraries Special Interest Group = Környezetvédelmi, Fenntarthatósági és Könyvtárak Különleges Érdekcsoportja), amely a könyvtárak fenntarthatósággal kapcsolatos fejlesztéseivel, szolgáltatásaival, erőforrásaival, a különböző környezetbarát gyakorlatok alkalmazásával és szemléletformálással foglalkozik. Ez a szervezet a De Gruyter Kiadó támogatásával 2016-ban hívta életre a Zöld Könyvtár Díj pályázatát (Green Library Award), amivel szeretnék felhívni a figyelmet a könyvtárak társadalmi felelősségvállalásában és a környezetvédelmi szemléletformálásban betöltött fontos szerepére és a környezeti nevelés, ismeretterjesztés terén kialakult központi helyzetére világszerte. Az egyesület a díjjal elismeri és támogatja, a könyvtárak környezetbarát közösségi térként és a fenntartható fejlődés információs forrásaként való megjelenését.

Zöld Könyvtár Díj 2020

A versenyre az eddigi évek gyakorlata szerint bármely zöld könyvtár projekttel, koncepcióval lehetett pályázni, a világ minden tájáról, Ázsiából, Afrikából, Európából és Amerikából. Idén azonban a pályázók száma közel a duplájára nőtt az előző évekhez képest. A megnövekedett verseny ellenére is került magyar könyvtár a díjazottak közé. A verseny győztese 2020-ban a Thaiföldön található Rangsit Egyetemi Könyvtár lett és mellette idén is 5 második helyezetet díjaztak, köztük könyvtárunkat, az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtárát. Olyan országok mellett veheti át könyvtárunk a nemzetközi elismerést, mint Kína, Horvátország, Szenegál és Sri Lanka. A díjat az IFLA Világkönyvtári és Információs Kongresszusán, az írországi Dublinban, 2020. augusztus 18-án adják át.

„Könyvtárunkban az ökoszemlélet az épület felújításától a munkatársak személyes elhivatottságán keresztül a szolgáltatásfejlesztésig minden területen megjelenik. Az ökokoncepció a zöldszolgáltatások bevezetésével vált teljessé, melyek az évek során fokozatosan kerültek bevezetésre és bővítésre, mint például a herbateázó, a fűszernövénykert vagy a Magyarországon eddig egyedülálló magkönyvtár. Ez a díj az elmúlt évek tudatos, tervezett stratégia mentén megvalósított munkának köszönhető, amely nem valósulhatott volna meg a fenntartó önkormányzat támogatása és könyvtáraink munkatársainak elköteleződése és kitartása nélkül.” - mondta el Szépvölgyi Katalin, az Ezüsthegyi Könyvtár vezetője.

Könyvtárunk idei eredményével immár három egymást követő évben is sikerült a magyar könyvtáraknak kiemelkedő eredményt elérni ezen a nemzetközi megmérettetésen. 2018-ban a tatabányai József Attila Megyei és Városi Könyvtár, 2019-ben a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár zöld törekvései kaptak elismerést a szervezettől.

A 2020-ban díjazott magyarországi pályázat

A „Könyvtár a kertben, kert a könyvtárban” című angol nyelvű pályázatában mutatta be könyvtárunk a nemzetközi szakmai zsűri számára azt a zöld komplexitást, ami a könyvtár működésének egészét áthatja, az állomány kialakításától kezdve, a munkatársak ökoszemléletén át egészen a speciális zöldkönyvtári szolgáltatásokig, melyeket a pályázat szöveges értékelésében ki is emeltek.

„Ebben a könyvtárban mindent áthat a környezettudatosság: ökosarkot, fűszernövénykertet, herbateázót, minta tankertet és magkönyvtárat hoztak létre. Széles és változatos közönséget szolgálnak ki, hangsúlyt fektetve a közösségépítésre, az egészséges életmódra és a kulturális tevékenységekre. Együttműködnek a helyi civil szervekkel és hivatali intézményekkel is, egy zöld épületfelújítást is végrehajtottak.” https://www.ifla.org/node/92963?og=479

A díjazott pályázat itt elérhető angol nyelven.