Kert

Könyvtárunk építészeti adottságaiból és öko szemléletéből eredően az alapszolgáltatásokon túl, speciális szolgáltatásokat is kínál látogatóközönségének. Célunk, hogy egyedülálló módon ötvözzük a könyvtári és kerti, szabadtéri szolgáltatásokat. A kert tavasztól őszig szerves része, helyszíne az olvasásnak, a kulturális programoknak és a közösségi kertészkedésnek. A kültéri olvasási lehetőség mellett a kisgyerekeknek kerti mini játszóhely is rendelkezésre áll. Az épületben és kertben is elérhető a wifi szolgáltatás, lehetőséget teremtve a saját eszközök használatára.

FŰSZERKERT

Fontosnak tartjuk, hogy megteremtsük a belső és külső tér közötti kapcsolatot, és összehangoljuk a könyvtári és a kerti szolgáltatásokat. Ennek egyik lehetősége a könyvtár kertjében fenntartott fűszer- és gyógynövénykert, ahol az alapvető és legismertebb növények találhatók. A könyvtári herbakert fenntartása a közösségi kertek elve szerint történik: a közös termesztést közös szüret, illetve szárítás és felhasználás követ. Az ültetéshez felhasználható magok begyűjtés után a magkönyvtári állományba kerülnek.

TANKERT, MINTAKERT

A kertünkben 2 darab tankerteket/mintakerteket alakítottunk ki az érdeklődő iskolai osztályok és csoportok számára, akik a növény- és kertgondozást a környezettudatosság és felelősségre nevelés eszközének tekintik. A tankertek „bérlése” tanévre történik. A növények ültetését, gondozását és állandó felügyeletét az osztály, a csoport tagjai végzik. Ehhez könyvtárunk a feltételeket és az eszközöket, együttműködő partnereink pedig szakmai tudásukat biztosítják. A tankert szolgáltatással csatlakozni szeretnénk Békásmegyer és Ófalu oktató, nevelő intézményeinek pedagógiai programjához.

SZABADTÉRI OLVASÓTEREM

A kert nyugtató, jótékony hatása az ember mentális és érzelmi állapotára közismert. A szabadtéri olvasóteremmel hozzájárulunk a stresszcsökkentéshez, a feloldódás előmozdításához. Szeretnénk nyugodt környezet teremteni akár az elszigeteltségre és elmélyülésre (egyéni szabadtéri „olvasóboxok”, „tanulósarkok”), akár a csendes beszélgetésre vágyó látogatók számára.

SZABADTÉRI KÖNYVTÁRI FOGLALKOZÁSOK, RENDEZVÉNYEK

Könyvtárunk minden korosztály számára szervez kulturális és szabadidős programokat. Többek között irodalmi esteket, könyvbemutatókat, ismeretterjesztő előadásokat, csoportos foglalkozásokat, időseknek szóló tanfolyamokat. A különböző gyermekkorosztályoknak könyvtárhasználati órákat, játékos interaktív programokat, játszóházakat, kreatív foglalkozásokat tartunk. A rendezvények egy részét a rendelkezésre álló szabadtéren valósítjuk meg (pl.: tematikus foglalkozássorozatok, öko játszóházak, táborok).