zöld koncepció

Az alapvetően környezetbarát szolgáltatásnak mondható könyvek, hangoskönyvek, folyóiratok kölcsönzésén túl az Óbudai Platán Könyvtár és Ezüsthegyi Könyvtárának számos további speciális szolgáltatásában, rendezvényein megjelenik az zöld szemlélet, és magával a könyvtárak épületének fenntartási módjával is tenni kíván a klímaváltozás ellen. A könyvtár elkötelezetten áll ki a környezettudatosság mellett. A zöld szemléletű könyvtár tervét 2016-ban tűzte ki célul az intézmény, és azóta minden évben, folyamatosan tesz lépéseket a megvalósulásáért.

A zöld koncepció kialakításának fontos lépése volt megvalósítani a belső és külső tér közötti kapcsolat megteremtését, a könyvtári belső és a kerti szolgáltatások összhangját. A könyvtárak épületei szelektív hulladékgyűjtéssel, energiatakarékos világítással segítik környezetüket, az udvarokon kialakított kertrész tavasztól őszig szerves része, helyszíne az olvasásnak, a kulturális programoknak. A kert nyugtató, jótékony hatása az ember mentális és érzelmi állapotára közismert. A szabadtéri olvasóterem hozzájárul a stresszcsökkentéshez, a feloldódás előmozdításához, nyugodt környezetet teremt akár az elszigeteltségre és elmélyülésre, akár a csendes beszélgetésre vágyó látogatók számára. Mindemellett könyvtáraink saját külön gyűjteménnyel rendelkeznek a témában, amit „Öko sarok” név jelez, illetve az állománygyarapításban is tudatosan nagy hangsúlyt kap az új öko témájú dokumentumok beszerzése. A kültéri olvasási lehetőség mellett a kertben és az épületben is egyaránt elérhető a wifi szolgáltatás, lehetőséget teremtve a saját eszközök használatára.

A könyvtár számos korosztály számára szervez kulturális és szabadidős programokat. Többek között irodalmi esteket, könyvbemutatókat, ismeretterjesztő előadásokat, csoportos foglalkozásokat, melynek egy része a rendelkezésre álló szabadtéren valósul meg. Emellett nagy hangsúly esik a programszervezésben a zöld témákra. A rendezvényekkel az intézmény szeretne segítséget nyújtani abban, hogy mindenki a maga módján klímatudatos változásokat tudjon elérni a saját életében.

Ezenkívül fiókkönyvtárunkban, az Ezüsthegyi Könyvtárban olyan speciális zöld szolgáltatások is bevezetésre kerültek, mint az országban még egyedülállóan működő magkönyvtár.

ZÖLD KÖNYVTÁR DÍJ

Az IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions = Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Egyesülése) mindig jelentős feladatot vállalt a nemzetközi kultúrpolitikai és a könyvtár szakmai törekvések formálásában és adaptálásában. Feladatát több szekcióban és speciális érdeklődésű csoportban valósítja meg. A szervezetek közül kiemelkedik az ENSULIB (Environment, Sustainability and Libraries Special Interest Group = Környezetvédelmi, Fenntarthatósági és Könyvtárak Különleges Érdekcsoportja), amely a könyvtárak fenntarthatósággal kapcsolatos fejlesztéseivel, szolgáltatásaival, erőforrásaival, a különböző környezetbarát gyakorlatok alkalmazásával és szemléletformálással foglalkozik.

Az IFLA – ENSULIB 2020-ban ötödik alkalommal hirdette meg a De Gruyter Kiadó támogatásával a Zöld Könyvtár Díj pályázatát (Green Library Award), amely felhívásra könyvtárunk is pályázott.

Az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtárának pályázata