Array ( [0] => Array ( [rovat] => 16 [0] => 16 ) ) Óbudai Platán Könyvtár

Apám helyett

György Péter író, esztéta, egyetemi tanár
az Óbudai Platán Könyvtárban
2014. május 6-án 17 órakor
a szerzővel Vári György újságíró beszélget.
Minden érdeklődőt várunk. A belépés ingyenes.
A rendezvény a Holokauszt Emlékév 2014 Óbudán programsorozat keretében valósul meg.

 

 


 

György Péter az Óbudai Platán Könyvtárban

György Péter íróval Vári György újságíró beszélgetett az Apám helyett című könyve kapcsán az Óbudai Platán Könyvtárban. „Az ember annyira szabad, amennyire a kora megengedi” - vélekedett a szerző a Holokauszt Emlékév programján.

György Péter annak okait és körülményeit próbálta könyvében és a beszélgetés során is felfejteni, hogy apja miért épp azt az utat választotta, amelyet végig járt. Miért akart a bori munkatáborra osztálykirándulásként emlékezni, miért hagyta maga mögött örömmel a zsidó identitást és a holokauszt tudatát. „Az ember annyira szabad, amennyire kora megengedi” - hangsúlyozta a beszélgetésen György Péter.

Vári György kérdései segítségével a beszélgetés ideje alatt kiviláglott, hogy az író nem magyarázatot keres apja életútjára. „Az én feladatom csupán az, hogy rekonstruáljam a társadalmi fantáziának, a felejtésnek és az elfojtásnak, az eltűnt történeteknek azokat a kereteit, azt a teret, amelyben mindezt tündér könnyedséggel, sikerrel megtehette.”

A telt házas előadás folyamán a közönség megbizonyosodhatott afelől, hogy "nem egyszerű a múlttal foglalkozni, amikor mindenki a jelenben él."