Array ( [0] => Array ( [rovat] => 16 [0] => 16 ) ) Óbudai Platán Könyvtár

Az ember tragédiája

Jankovics Marcell
Kossuth- és Balázs Béla-díjas grafikusművész, rajzfilmrendező
kiállítása az Óbudai Platán Könyvtárban
2014. április 3-án 17 órakor
köszöntőt mond:
Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere,
a kiállítást megnyitja:
Zalán Tibor József Attila-díjas író.
2014. május 30-ig a grafikák mellett a kiállítás ideje alatt megtekinthető az animációs film is.


Jankovics Marcell kiállítása az Óbudai Platán Könyvtárban

Az Óbudai Platán Könyvtárban május 30-ig nézhetik meg az érdeklődők Jankovics Marcell Az ember tragédiája című grafikai kiállítását, a kihelyezett terminálon pedig megtekinthető az animációs film is. Madách drámai költeményének az animációs film a legautentikusabb megszólalási formája – vélekedett a kiállítás megnyitón Zalán Tibor író.

A kiállítás megnyitóján Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere méltatta Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas grafikusművész munkásságát. A polgármester beszéde után Zalán Tibor író kifejtette: Madách műve nem dráma, hanem sokkal inkább drámai költemény, leegyszerűsítve: világdráma, könyvdráma.

A könyvdrámában nincsenek valódi emberi konfliktusok, az emberiségnek, az eszméknek, a filozófiai gondolatoknak összeütközéseit mutatja be – magyarázta a megnyitón résztvevő közönségnek a József Attila-díjas író. „A rajz- vagy animációs filmek formai lehetőségei határtalannak tűnnek, mozgékonyságuk, változékonyságuk tudja leginkább modellálni az eszmék folyamatos változását, egymásnak ütközését, egymásba keveredését, egymásból kiválását, fölemelkedését, kiteljesedését és elhamvadását” azaz a drámai költemény legautentikusabb megszólalási formája az animációs film - zárta megnyitó beszédét Zalán Tibor.

Kiállításunkkal, felnőtt közönségünk mellett, a fiatalokat is szeretnénk megszólítani. A kerületi középiskoláknak felkínáljuk a lehetőséget nemcsak a kiállítás, hanem a film megtekintésére is – mondta el terveiket az egybegyűlteknek Gyulai Ivánné az Óbudai Platán Könyvtár igazgatója.

A kiállítás a könyvtár nyitvatartási idejében, május 30-ig tekinthető meg.