Kölcsönözzön vetőmagot!

Ismerje meg a különféle növényeket és ültesse el szakszerűen őket a kertbejében, otthonában.

A tavasz közeledtével érdemes elgondolkodni azon, miket ültessünk a kertbe, vagy az erkélyre. Ebben segíthet az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtárának magkönyvtári szolgáltatása, ahol közel 200 fajta különféle vetőmagot lehet megtalálni és kikölcsönözni.

A magkönyvtárban találhatunk vetőmagot haszon- és fűszernövényekhez, dísz- és gyógynövényekhez, fákhoz, cserjékhez. A klasszikus veteményes kerti növények magjai mellett idén is érkeztek új fajták a könyvtárba. Az idei újdonságok a cseresznyeparadicsomok, borsmustár, bordáskel vagy Pak choi, spagetti tök, spárgatök, Halloween tök, többféle menta, nebáncsvirág, leander, fátyolvirág, bársonyos kakukkszegfű, jégvirág, ligetszépe, kerti szamárkenyér.

Érdemes átgondolni, miket szeretnénk termeszteni a kertbe, vagy a balkonon és megtervezni, mikor, hova ültetjük őket. Lehet készíteni egy vetési tervet, ahol meghatározzuk a célokat, területet, a termeszteni kívánt növényeket, majd az időpontokat az ültetésre, attól függően milyen növények kerültek bele a tervbe. Ezután következnek a technikai részletek. Talaj előkészítése és fellazítása, kavicsok, gyomok eltávolítása, ültetési sémák meghatározása. Figyeljünk arra, hogy mik kerülnek egymás mellé és hogy a növények ne legyenek túl szorosan ültetve. A tervezés végső szakasza a gondozási fázisok és az öntözés gyakoriságának meghatározása.

Ha balkonra ültetünk, jobban járunk a kompakt növényekkel, például a petúniával, begóniával, vagy fűszernövényekkel a korlátozott hely miatt. A kertben nagyobb a mozgástér. Ide kerülhet dísznövény, gyümölcsfa, zöldségek, virágok. Az ültetés előtt tájékozódjunk megfelelően a növények igényeiről, és tartsuk be a javaslatokat az ültetésükhöz és gondozásukhoz.

A megfelelő eredmények eléréséhez fontos a jó minőségű vetőmag és a megfelelő tájékozódás, ebben segít az Ezüsthegyi Könyvtárban található magkönyvtár, ahol saját kertből származó magokat gyűjtenek, amelyek között zöldség, fűszer, gyógynövény, virág, gyümölcs is megtalálható.

Hogyan kölcsönözz vetőmagot?

A magkönyvtári szolgáltatás könyvtárszakmai módszertannal katalogizálja és kínálja kölcsönzésre a vetőmagokat. A magok magcsomagokban, fajtánként találhatóak meg a könyvtári rendszerben. Egy magcsomag körülbelül egy balkonládára elegendő magmennyiséget tartalmaz, és minden csomaghoz tartozik egy katalógus- és egy kölcsönzési kártya. A katalóguskártyáról megtudhatjuk a magok magyar és latin nevét, a fajta nevét, a magvetés idejét, a palántaültetés idejét, a betakarítás idejét, emellett felhívja a figyelmet a termesztés nehézségeire, a fényigényre, a vízigényre és a talajigényre. A katalóguskártya a magokkal együtt hazavihető. A kölcsönzés során egy kölcsönzési adatlap kerül kitöltésre, amire rögzítik a mag nevét, a kölcsönző adatait és a visszahozatal dátumát.

A magkölcsönzésnek nem feltétele a könyvtári tagság, de a tenyészidő végén, a magszedést követően, a kikölcsönzött mennyiségnek megfelelő vetőmagot vissza várják. A könyvtár munkatársai arra kérik a kölcsönzőket, hogy a tenyészidő végén végezzék el a magszedést és a kikölcsönzött mennyiségnek megfelelő magot juttassák vissza a könyvtárba, hogy azt a kertészkedést kedvelők újra kölcsönözhessék. Amennyiben olyan növény került kölcsönzésre, amiből nem fogható vissza közvetlenül mag, vagy bármilyen okból nem sikerül ugyanannak a növénynek a magját összegyűjteni, visszavételkor a kikölcsönzött mag más típusú maggal is helyettesíthető.

A magkönyvtár egy izgalmas és hasznos lehetőség mindazoknak, akik szeretnének kipróbálni egy új hobbit, vagy szívesen kertészkednek. A magkönyvtár segítségével szép és egészséges saját növényeket termeszthetünk, ezzel is erősítve a környezetünk védelmét és a helyi közösséget. A magkönyvtár egész évben elérhető szolgáltatást a látogatók számára.

A magkönyvtári szolgáltatás mellett a termesztéshez nyújt segítséget a Kerti notesz szolgáltatás, ahol az aktuális kerti teendőkről olvashatunk. Akik részletesebben megismerkednének az otthoni kertészkedéssel, változatos irodalmat és segédkönyveket kölcsönözhetnek a könyvtár Öko állományából.