Használt mobiltelefon-gyűjtőpont a könyvtárban

Az Óbudai Platán Könyvtár és Ezüsthegyi Könyvtára csatlakozva a Jane Goodall Intézet kampányához, újra gyűjtőpontja a használt, de használaton kívülre került mobiltelefonoknak. 

A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet Afrikában, veszélyeztetett fajok, pl. gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve erdeiket. Ezt a folyamatot szeretné a Jane Goodall Intézet megfékezni, ezért elhatározták, hogy ezeket a mobilokat újrahasznosítás céljából összegyűjtik. 

A könyvtárainkban kihelyezett dobozokba bedobható nyomógombos telefon, vagy okostelefon, gps, tablet és ezek tartozékai úgymint a töltő, fülhallgató is.

Minden egyes bedobott készülék a Jane Goodall Intézet számára felajánlás.

2018-ban 5.100.000.000 mobil jutott a 7.6 milliárd emberre. 1996-óta 6.000.000 ember halt meg a koltán bányászat következtében. Számítások szerint, ha a növekedési tendenciák ebben az ütemben folytatódnak 2025-re a 8.6 milliárdnyi emberiségből 5.9 milliárd előfizető lesz. Ebből következően 2020-ra a koltán kereslet meghaladhatja az 1000 tonnát.

Ha azonban a használt mobiltelefonokban található ásványok újrahasznosításra kerülnek, akkor ezen ércek bányászata csökkenni fog.

Csatlakozva a programhoz arra kérünk mindenkit, hogy nézzen körül otthon, keresse meg a fiókba lapuló régi mobilokat, nem használt tartozékokat és dobja be a könyvtárba kihelyezett gyűjtődobozba.