Rejtett történetek - Varga Zsófia képzőművész kiállítása

2023. március 3. - március 31. 

Meghosszabbítva: április 29-ig

Varga Zsófi festőművész különleges technikával készült, nővénylenyomatos festmény-monotípiából nyílik kiállítás, ami ingyenesen megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében.

Megnyitó: 2023. március 3. 17:00

A kiállítást megnyitja: Molnár Eszter művészettörténész

 

"Miről szólnak a történeteim? Hová, merre csábítják a nézőket? Megfoghatatlan, de ismerős jelképek ezek, álmok, álmok emlékei, olyan emlékek, amelyek talán nem is a mieink, valamelyik ősünk álmodja tovább bennünk, vagy közösen éltük át, közösen álmodjuk őket. Habár az én rejtett történeteim jelennek meg a képeken, remélem, hogy végignézve a kiállítást, mások is rátalálnak majd a saját belső történeteikre. 

Amikor 2018-ban elkészítettem az első növény-lenyomatos festményeimet és ezzel megszületett a műteremben ez az eljárás, és vele egy időben, ezzel teljes egységben a képi és gondolati világ, azonnal tudtam, hogy most valami nagyon különleges ponthoz érkeztem a művészi életművemben. Világosan éreztem, hogy rátaláltam valami nagyon egyedire, egy olyan irányra, amit minden egyebet félretéve követni szeretnék. 

A kiállításon látható képek vászonra készített, továbbfestett monotípiák. Az akril alapra préselem rá a mélynyomó olajfestékkel bekent növényeket, papírtépéseket, egyebet, aztán tovább dolgozom a festményeken, aprólékosan kiegészítem a formákat, kialakítom a színeket, egyensúlyt keresek a véletlen játéka és az irányított hatások között. A munkáimra egyszerre jellemző a grafikus részletezettség, közvetettség, és a nagyon költői, festői színvilág." /Varga Zsófia festőművész/