Array ( [0] => Array ( [rovat] => 16 [0] => 16 ) ) Óbudai Platán Könyvtár

Nemexlibris

A Kötöde-csoport kiállítását

2016. október 6-án 18 órakor

megnyitja: Mélyi József művészettörténész

Felismerhetetlenségig torzított nyomatok, megjelölhetetlen könyv, univerzális ex libris, olyan műtárgyak, melyek működés közben tekinthetők meg, próbálhatók ki.

Megtekinthető: 2016. október 30-ig.

A Kötöde-csoport kezdeti próbálkozásai az ex libris mint műfaj megújítására, a modern korba való interpretálására irányultak. A nemzetközileg is jelen lévő new craft mozgalom szemléletéhez kapcsolódva a hagyományos műfajt modern technológiával, lézergravírozással elevenítettük meg. Az új digitális technikák segítségével a kézműves technikák az egyedivé tett tárgyak újra lehetőséget kapnak, hogy a sorozatgyártással szemben is megállják a helyüket.
Az ex libris azonban nem csak ebből a technikai szemszögből értelmezhető. Felmerül egy egészen más értelmezés, ha a könyvet társadalmi szempontból elemezzük. A könyv hosszú évszázadokon keresztül a tudás megszerzésének elsődleges formája volt, habár ma a digitális technikák kezdik kiszorítani, még mindig jelentős szerepet tölt be, szimbolikája is élő. A könyv a tudás, a bizonyos mértékig elzárt tudás szimbóluma. Az ex libris, mint tulajdont kifejező jelzés pedig fokozza ezt az elzártságot. A könyv és az ex libris ezáltal a kisajátított tudás jelképei.
A „Nem Ex Libris” címet viselő jelenlegi Kötöde-csoport kiállítás, melynek az Óbudai Platán Könyvtár ad otthont, olyan tárgyakat és műveket  sorakoztat föl, melyek a fenti társadalmi problémára, változásra reflektálnak.