"Mi az, hogy Léda után?"

Ady Endre és Csinszka házassága kiadatlan levelek tükrében

Zeke Zsuzsanna irodalomtörténész előadásában

2019. április 12. 18.00

A költészet napja és Ady Endre halálnak 100. évfordulója alkalmából vendégünk lesz Zeke Zsuzsanna irodalomtörténész, aki az irodalomtudomány legfrissebb nézetei szerint mutatja be Ady Endre és Csinszka közös életét, Boncza Berta azt megelőző éveit, házasságuk nehézségeit, otthonukat, a budapesti Veres Pálné utcai lakásukat, a költő utolsó éveit.

Boncza Berta a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb alakjának, Ady Endrének a hitvese volt, élete utolsó öt évében legközelebbi társa, alakja ezáltal sem lehet közömbös az irodalomtörténet számára. A mai napig kiadatlan levelezése számos információval szolgál a költővel eltöltött közös életéről és az azt megelőző éveiről.

Ady Endre második találkozásuk során megkérte a csucsai vár kisasszonyának kezét, majd 1915 tavaszán a lány édesapjának engedélye nélkül feleségül is vette. A házaspár 1917 őszén felköltözött Csucsáról Budapestre, a Boncza Miklóstól megörökölt Veres Pálné utcai lakásba. A múzsa otthont teremtett a „hotelszobák lakójának” a belvárosban, lelkesen intézte Ady ügyeit, levelezett a Nyugat szerkesztőségével, felvette a kapcsolatot a költő barátaival, egy-egy baráti levelezést teljesen magára vállalt.

Mit árult el a fiatal Boncza Berta a barátnőinek írt leveleiben? Mi akadályozta Ady és Csinszka házasságát? Hogyan rekonstruálható Csinszka levelei alapján lakásuk berendezése? A Csucsáról felhozott cselédlány miként emlékezik a költő utolsó éveire? Minderről szó lesz április 12-én.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk ingyenes rendezvényünkön